Odišiel velikán francúzskeho filmu Jean Paul Belmondo. Zaspomínajte si na jeho úlohy

TA3
6.9.2021 17:58

Jean Paul Belmondo bol známy tým, že sa nikdy nenechával zastúpiť kaskadérom. Aj náročné kúsky zvládal sám. Vďaka svojej fyzickej aj psychickej sile sa dokázal znova postaviť pred kamery aj po tom, ako prekonal v roku 2001 mozgovú mŕtvicu.

Odišiel velikán svetového filmu Jean Paul Belmondo. Zaspomínajte si na legendárneho herca
ČTK

Počas 60 rokov svojej kariéry sa Belmondo objavil v 80 filmoch a zanechal po sebe nezabudnuteľné úlohy, nielen herecké, ale aj kaskadérske.

Na výslnie sa dostal postavou mladého šviháka v snímke Na konci s dychom, ktorú režíroval Jean-Luc Godard. Postupne sa začal presadzovať aj v akčných filmoch alebo komédiách, ako Muž z Ria (1965). Až do polovice 80. rokov hrával Belmondo najmä akčných, často cynických hrdinov.

Neodmysliteľne k nemi patria aj "voľné pokračovania" - Muž z Hongkongu či Muž z Acapulca.

Vo filme Bláznivý Petríček mal opäť po boku krásnu ženu a za pätami gangstrov.

K najúspešnejším Belmondovým filmom patrí komédia Zviera o kaskadérovi, ktorý sa rovnako bezhlavo ako do práce vrhal aj do vzťahov.

Slovenskí fanúšikovia si Belmonda pamätajú aj z komédie Policajt alebo darebák, v ktorej stvárnil komisára Borowitza s nekonvenčnými vyšetrovacími metódami.

V komédii Veselá Veľká noc stvárnil nenapraviteľného sukničkára, ktorý musí v nečakanom momente improvizovať, z čoho vyplynú mnohé humorné situácie.

Priamo pre Jeana Paula Belmonda bola vytvorená postava vo filme Super finta.

V neskoršom veku sa sústreďoval na divadlo a po mozgovej mŕtvici v roku 2001 sa stiahol z verejného života, ale naďalej dostával množstvo ponúk na filmovanie. V roku 2008 sa však opäť vrátil pred kameru a zahral si vo filme Muž a jeho pes. Bola to zároveň jeho rozlúčka s filmom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok