Vláda sa ospravedlnila za vojnový Židovský kódex, ktorý pred 80 rokmi pozbavil ľudí práv a slobôd

TA3 TASR
8.9.2021 12:12

Vláda prejavuje ľútosť nad zločinmi, ktorých sa dopustila vtedajšia štátna moc, osobitne nad tým, že 9. septembra 1941 vláda vojnovej Slovenskej republiky prijala nariadenie obmedzujúce základné ľudské práva a slobody občanov židovského pôvodu.

holokaust plot 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

To následne viedlo k deportáciám a smrti vo vyhladzovacích táboroch. Vyplýva to z vyhlásenia k 80. výročiu prijatia takzvaného Židovského kódexu, o ktorom v stredu rokoval vládny kabinet. "Išlo o významný míľnik vo vývoji rasového zákonodarstva. Na základe ´rasového pôvodu´ vyčleňovalo Židov spod ochrany ich ľudských a občianskych práv, znemožňovalo im prístup k vzdelaniu i slobodnému spoločenskému uplatneniu," píše sa vo vyhlásení. 

Ako sa ďalej vo vyhlásení uvádza, rozsiahlu časť kódexu tvorili "arizačné" normy, prostredníctvom ktorých štát siahol na ich majetok. "Konanie vtedajšej štátnej moci odsudzujeme a vyjadrujeme hlbokú ľútosť nad touto tragédiou, ktorá postihla nevinné obete. V čase smutného 80. výročia prijatia nariadenia o právnom postavení Židov, známeho aj ako takzvaný Židovský kódex, si spytujeme svedomie za zločiny spáchané na našich spoluobčanoch, ktoré vyvrcholili deportáciami do táborov smrti," píše sa vo vyhlásení.

"Táto tragická historická skúsenosť rezonuje v našej spoločnosti dodnes. Vzdávame zároveň úctu tým, ktorí riskujúc stratu života či slobody, sa postavili na odpor voči prenasledovaniu židovských spoluobčanov, a vyslovujeme presvedčenie, že len pluralitná demokratická spoločnosť je schopná skutočne garantovať dodržiavanie ľudských a občianskych práv," vyplýva z vyhlásenia. Ako dodal vládny kabinet, vyhlásenie chápu aj ako záväzok slobodného a demokratického Slovenska, že už nikdy nesmie dôjsť k zneužitiu legislatívy na dehumanizáciu občanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok