Strava súvisí s duševným zdravím. Ženy sú ohrozené viac ako muži, ak nejedia správne

TA3/zm
8.9.2021 08:00

Nájsť si čas na pravidelné jedlo, navyše ešte aj zdravé, má vplyv na celkové duševné rozpoloženie človeka. Keď zanedbávate svoje stravovacie návyky, máte vyššie riziko trpieť úzkosťami, o to viac, ak ste žena.

Strava súvisí s duševným zdravím. Ženy sú ohrozené viac ako muži, ak nejedia správne
Pixabay/Nimka93

Americký prieskum skúmal priamu úmeru jedla a psychiky. Vychádzal z predpokladu, že ak ľudia zajedajú nešťastie, sklamanie v láske a celkovo depresívne stavy, musí to fungovať aj opačne. Teda, že zdravý životný štýl nás ochráni pred duševnými chorobami.

Strava ovplyvňuje psychiku

Binghamtonská univerzita skúmala stravovacie návyky dvoch stoviek dobrovoľníkov, ktorí sa navyše podrobili psychotestom. Prieskum však zohľadnil to, že Američania nie sú práve meritom zdravého stravovania, preto sa do prieskumu zapojili aj iné národnosti a vyplnili podrobný dotazník o tom, čo a kedy jedia alebo pijú.

Po prvej časti súvisiacej s jedlom sa vedci zamerali na psychiku zapojených účastníkov a potvrdili prepojenie jedla s duševným rozpoložením ľudí.

Citlivejšie ženy

Nezdravé stravovanie má negatívny dopad na každého, bez ohľadu na pohlavie, no ženy vyšli z prieskumu oveľa horšie. Sú totiž oveľa citlivejšie na podnety, a tak nepravidelná strava a návšteva rýchleho občerstvenia vplývala v prípade nežnejšej polovice ľudstva na psychiku výraznejšie.

Ak si myslíte, že nezdravý život vyvážite zdravým cvičením, máte len sčasti pravdu. Akýkoľvek pohyb je má na psychiku pozitívny dopad len v prípade, že je pravidelný, častý a intenzívny.           

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok