Koncom mesiaca budú čísla násobne vyššie, ale nemali by sme sa plašiť, radí Bošňák

TA3
7.9.2021 07:00

Začal sa školský rok, deti majú za sebou prvé testovanie, niektoré triedy už smerujú do karantén. V oranžovej fáze sa ocitá aktuálne 23 okresov. Pred nami je návšteva pápeža, pri ktorej sa stretnú desaťtisíce ľudí. Všetky tieto body determinujú budúci vývoj epidemickej situácie. Analytici z iniciatívy Dáta bez pátosu konštatujú, že pozitívne testovaní nie sú ani v nemocniciach, ani mŕtvi.

Nové čísla
TASR/Jaroslav Novák

Leto sme zvládli výborne

Podľa dátového analytika Ivana Bošňáka z projektu Dáta bez pátosu sme na Slovensku leto zvládli veľmi dobre. "Treba poďakovať aj občanom za to, ako sme sa správali," povedal. Dobrou správou je podľa neho aj to, že do škôl nastúpili všetci žiaci. "Toto je veľký úspech, že sa krajinu podarilo udržať v takej zelenej farbe na začiatku školského roka, prípadne v oranžovej, a umožnilo to deťom nastúpiť," zdôraznil.

Vyhliadky v rámci nového školského roka vidí Bošňák optimisticky. "Máme 550-tisíc detí v regionálnom školstve, väčšina z nich zažila 2. september, to je dôležité," zhrnul. Ako pozitívny príklad školského covidového režimu vybral Švajčiarsko, kde školákov pravidelne testujú, ale do karantény idú len tí pozitívni, pričom karanténa netrvá dva týždne ako u nás, ale len týždeň.

Bošňák poukazuje na to, že prevažujúci variant delta sa v mnohom líši od tých predošlých. Odvoláva sa pritom na infektológa Petra Sabaku. Delta je podľa neho infekčnejšia, u nakazených sa príznaky objavujú skôr, ťažké prípady sa skôr dostávajú do nemocnice a príznaky infekcie sa aj rýchlejšie strácajú. Aj v tomto kontexte je podľa Bošňáka 14-dňová karanténa pridlhá.

Dôležitý je profil nakazených

V súčasnosti sa na Slovensku nakazí za týždeň 250 ľudí na milión obyvateľov. "To sú malé čísla, máme krajiny, ktoré sú na desaťnásobku," konštatuje Bošňák s tým, že sa nesmieme plašiť z vysokých čísel novoinfikovaných ľudí. Analytik vysvetlil, že testovanie odhalilo len 169 infikovaných detí "od nula do 19 rokov".

Bošňák upozornil, že viac sa testuje v krajských mestách, ktoré následne vykazujú aj viac pozitívnych. Pritom malé okresy, kde sa málo testuje, nevykazujú ani infikovaných. "To musíme zmeniť," zdôraznil s tým, že sa nesmieme pozerať len na počet infikovaných. "Asi 650 ich bolo z PCR testov za tri dni, za víkend," povedal. Zároveň upozornil, že koncom septembra sa musíme pripraviť na čísla, ktoré budú násobkom tých dnešných.

Mali by sme si všímať profil infikovaných. "Tých nad 65 rokov je skutočne málo," upozornil. Dôvodom je podľa neho aj izolácia, ako povedal, "model správania je u seniorov určite iný". Jedným z pozitívnych faktorov do najbližších dní je aj slnečné teplé počasie, nič lepšie nás podľa Bošňáka nemohlo postihnúť.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok