Viete ako sa správať pri nehode v tuneli? Mobilom sa volať neodporúča

TA3 TASR
7.9.2021 05:00

Pri vzniku dopravnej nehody v tuneli treba okamžite poskytnúť prvú pomoc, vyhľadať najbližšiu SOS kabínku a spojiť sa s operátorom tunela, ktorý poskytne inštrukcie. Mobilom sa volať neodporúča, upozornil bezpečnostný technik pre tunely Národnej diaľničnej spoločnosti Peter Schmidt.

D1 diaľnica Jánovce Bôrik tunel 1140 px (TASR/Lukáš Furcoň)
TASR/Lukáš Furcoň

Inštrukcie od operátora

"Nevolajte mobilom, pretože pri množstve volajúcich to môže spôsobiť obsadenosť mobilnej siete, navyše, ak voláte z SOS kabínky, tak sa priamo spojíte s operátorom tunela, ktorý vás vidí na kamerách, vie najlepšie vyhodnotiť situáciu a vie vás inštruovať o ďalšom postupe a zároveň rýchlo privolá potrebnú pomoc," vysvetlil odborník. Na základe informácií od volajúceho môže operátor zavolať potrebné záchranné zložky, ako aj bližšie špecifikovať rozsah povolaných zložiek.

"Ak stojíte v kolóne, tak odstavte vozidlo čo najbližšie k obrubníku, čím sa automaticky vytvorí záchranárska ulička," radí ďalej Schmidt. Potrebné je tiež počúvať pokyny z rádia na frekvenciách Slovenského rozhlasu, poprípade tunelového rozhlasu. Odporúča sa tiež vypnúť motor a čakať na pokyny polície, prípadne pracovníkov tunela.  

Pri vzniku požiaru v tuneli treba bezodkladne použiť hasiaci prístroj z SOS kabínky. "V prípade, že je požiar väčšieho rozsahu a je zrejmé, že hasiaci prístroj nepostačuje, je potrebné vyslobodiť spolujazdcov a okamžite opustiť tunel najbližším únikovým východom podľa značenia na stenách tunela," radí bezpečnostný technik. Svedkovia požiaru by mali odstaviť vozidlo čo najbližšie k obrubníku, vypnúť motor, nechať kľúče v zapaľovaní a bezodkladne opustiť tunel najbližším únikovým východom podľa značenia na stenách tunela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok