Sú proti. So zmenou paragrafu nesúhlasia predstavitelia právnickej fakulty či združenie sudcov

TA3 TASR
6.9.2021 16:01

Predstavitelia Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave nesúhlasia so zamýšľanou zmenou paragrafu 363 Trestného poriadku a so zužovaním právomoci generálneho prokurátora. Urýchlene zmeniť znenie paragrafu kritizuje aj Združenie sudcov Slovenska.

justícia súd súdna sieň 1140x tasr
TASR/František Iván

Medializácia trestných konaní

"Účelom zrušenia právoplatných rozhodnutí v prípravnom konaní je odstraňovanie nezákonnosti rozhodnutí vydávaných v rámci prípravného konania, ako aj nezákonnosti postupu, ktorý vydaniu týchto rozhodnutí predchádzal. Zmena dotknutého ustanovenia Trestného poriadku je spôsobilá negatívne pôsobiť na atribúty zákonnosti trestného konania," reagoval dekan PraF UK Burda.

Spolu s prodekanom PraF UK pre vedu Tomášom Strémym zastávajú názor, že nie je správne, keď smerovanie trestnoprávnej úpravy ovplyvňuje medializácia trestných konaní, spoločenský a politický tlak. "To platí o to viac, ak v dôsledku medializácie niektorých trestných konaní by malo dochádzať k znižovaniu štandardu práv priznaných osobám, voči ktorým sa vedie trestné stíhanie. Je totiž neprípustné, aby rozhodovanie o právnych otázkach podliehalo emóciám, politickým prianiam a aktuálnej spoločenskej nálade," zdôraznil Burda.

Vedenie trestného konania zákonným spôsobom

Burda pripomenul, že paragraf 363 upravuje mimoriadny opravný prostriedok. "Inštitút mimoriadnych opravných prostriedkov ako nástroj ochrany zákonnosti nie je výnimočný v slovenskom právnom poriadku, mimoriadne opravné prostriedky sú bežné v civilnom procesnom práve, správnom práve či daňovom práve," priblížil Burda. Oslabenie možnosti preskúmania zákonnosti prípravného konania by podľa jeho slov viedlo k narušeniu mnohých spoločenských hodnôt. "Vedenie trestného konania zákonným spôsobom je hodnotou, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou princípov demokratického a právneho štátu, ktoré tvoria základný stavebný pilier modernej spoločnosti," dodal Burda.

Paragraf využila Generálna prokuratúra SR pri zrušení obvinení voči exriaditeľovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému. Viacerí predstavitelia koalície hovoria o úprave, respektíve zúžení paragrafu, ktorý dáva možnosť Generálnej prokuratúre SR zrušiť obvinenie či trestné stíhanie. Úpravou spornej časti Trestného poriadku sa bude zaoberať pracovná skupina. Tvoriť ju majú zástupcovia koaličných strán, ako aj odborníci na trestné právo.

Kritika zo strany združenia sudcov

„Takúto unáhlenú a čiastkovú zmenu právnej úpravy považuje ZSS za v právnom štáte neprípustnú politickú reakciu na rozhodnutie justičného orgánu v konkrétnej veci, ktoré nezodpovedá predstavám verejnosti, respektíve časti politickej reprezentácie,“ zdôraznili zo Združenia sudcov Slovenska. Zároveň vyzývajú všetky zainteresované subjekty, aby k prípadnej komplexnej zmene Trestného poriadku pristúpili až na základe riadneho, transparentného a zodpovedného legislatívneho procesu. 

Do tohto procesu majú byť podľa združenia zapojené všetky dotknuté verejné inštitúcie, vedecké inštitúcie, profesijné a stavovské organizácie, ako i verejnosť. „ZSS je pri tvorbe takéhoto právneho predpisu pripravené poskytnúť skúsenosti svojich členov,“ podotkli.

Reakcie politikov prekračujú hranice 

Upozornili, že reakcie politikov na konkrétne rozhodnutia justičných orgánov prekračujú hranice prípustnej – odbornej a vecnej kritiky súdnych rozhodnutí. „Najmä v prípade vrcholných predstaviteľov zákonodarnej a výkonnej moci vytvárajú neprípustný tlak na rozhodovanie sudcov v konkrétnych veciach, ktorý je spôsobilý ohroziť ich nezávislosť,“ dodali s tým, že tomuto trendu zodpovedajú aj nedávne vyjadrenia časti politickej reprezentácie na adresu generálneho prokurátora SR a jeho námestníka.

Paragraf 363 Trestného poriadku využila Generálna prokuratúra SR pri zrušení obvinení voči exriaditeľovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému a ďalším osobám. Viacerí predstavitelia koalície hovoria o úprave, respektíve zúžení paragrafu, ktorý dáva možnosť Generálnej prokuratúre SR zrušiť obvinenie či trestné stíhanie. Úpravou spornej časti Trestného poriadku sa bude zaoberať pracovná skupina. Tvoriť ju majú zástupcovia koaličných strán, ako aj odborníci na trestné právo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok