Vedci potvrdili, že manželstvo viac prospieva mužom ako ženám. Poznáme dôvody

TA3/zm
4.9.2021 10:00

Pred svadbou po manželstve túžia viac ženy, po svadbe zas muži. Ak ste už počuli túto životnú múdrosť, teraz ju potvrdili dokonca psychológovia. A majú hneď niekoľko dôvodov na to, prečo je to tak.

Vedci potvrdili, že manželstvo viac prospieva mužom ako ženám. Poznáme dôvody
Pexels/cottonbro

Hovorí sa, že životným snom nejedenej ženy je vydaj. Muži pritom až tak netúžia dostať sa do chomúta. No keď už sa samotný manželský akt udeje, z rôznych ohľadov viac profituje silnejšie pohlavie.

Zdravší ženatí

Vedci z Británie skúmali, čo sa udeje s osobnostným rastom ľudí po svadbe a zistili, že obrúčka na ruke je hnací motor viac pre chlapov než pre ženy. Podľa Paula Dolana, profesora behaviorálnych vied v Londýne, páni sa po svadbe upokoja. Pod vplyvom manželky a rodinného života začnú žiť zdravšie ako za mladi, menej riskujú, viac šetria. Skrátka, chomút pre nich znamená upokojenie sa po každej stránke, čo má pozitívny dopad aj na ich zdravotný stav.

Naopak, ženy na to, aby si vybudovali určité zázemie, nepotrebujú mať partnera. Aj slobodné ženy či dámy s chlapom bez papiera dosiahnu svoj pokoj a nastavenie bez ohľadu na to, či sú zadané alebo nie.

Vydaté s diagnózou

Pri porovnávaní zdravotného stavu pánov a dám môžeme ešte ostať. Kým mužom svadba zaistí ako také pohodlie a komfort, ženy sa po rokoch manželstva zdravotne dostávajú do ohrozenejšej kategórie ako ich rovesníčky, ktoré nenosia obrúčku. Výskum porovnával respondentky medzi štyridsiatkou a päťdesiatkou, pričom vydaté dámy vyšli výrazne horšie z pohľadu duševného zdravia. Vedci bez servítky hovoria o tom, že single dámy si žijú svoj život podľa seba, kým ich vydaté kamarátky sa musia prispôsobovať mužovi, deťom, svokrám a ďalším okolnostiam súvisiacim s rodinným životom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok