Skúsenosti preživších môžu pomôcť zabrániť samovraždám. Tu sú ich rady

TA3
5.9.2021 09:00

Zo skúseností ľudí, ktorí uvažovali o samovražde, môžeme načerpať poznatky, ktoré nám pomôžu predchádzať budúcim úmrtiam.

depresia smútok samovražda 1140px (TASR)
TASR

Samovražedné myšlienky sú izolujúce a stigmatizujúce. Jednou z príčin je, že pre mnohých je ťažké chápať také štádium bolesti, ktoré vedie k úvahám o ukončení života.

Ak chceme byť empatickejší a porozumieť tomu, čo môže prežívať niekto, kto má samovražedné sklony, je užitočné obrátiť sa na ľudí, ktorí takýto pokus prežili. V duchu tejto myšlienky sa web Health rozprával s tromi ľuďmi, ktorí prežili pokus o samovraždu. Zároveň zaznamenal, čo títo ľudia chcú, aby ostatní - či už so samovražednými myšlienkami alebo nie - vedeli.

Treba sa pýtať: ako sa cítiš?

Barb Gayová, výkonná riaditeľka v neziskovej agentúre pre prevenciu a liečbu zneužívania návykových látok, roky nikomu nehovorila, že sa pokúsila o samovraždu. "Sčasti za to mohlo, že som vyrastala v dome, kde sme mali veľa tajomstiev," hovorí. Išlo pritom aj o fyzické a slovné zneužívanie zo strany jej otca. "Nemali sme hovoriť o tom, čo sa deje doma, to bol známy fakt." Keď sa obzrie späť, vidí, že niektoré z jej činov boli pokusmi prelomiť tieto múry. "Hľadala som niekoho, kto by mi pomohol. Chcela som, aby niekto povedal: Prečo to robíš? Čo sa deje?"

Je v poriadku, ak neviete, čo povedať

Keď začal Clifford Bauman, hlavný praporčík v Národnej garde armády USA, prvýkrát verejne hovoriť o svojom pokuse o samovraždu, všimol si, že niektorí ľudia sa k nemu takmer okamžite začali správať inak. "Ľudia zrazu nevedeli, ako so mnou hovoriť," spomína. "To môže byť stresujúce samo o sebe."

V mnohých prípadoch je pomoc niekomu, kto má samovražedné myšlienky, oveľa jednoduchšia, ako by ste si mysleli. Barb Gayová hovorí, že to môže byť veľmi jednoduché. Stačí ponuka, že zavoláte spoločne na krízové centrum alebo na tiesňovú linku. Odborníci na telefóne vás pravdepodobne budú môcť previesť ďalšími krokmi, ktoré môžete urobiť na pomoc zraniteľnej osobe, dodáva.

Taktiež je dobré rovno povedať, že si nie ste istí, ako situáciu zvládnuť. „Môžete povedať: Neviem, čo mám povedať, mám obavy, ale záleží mi na tebe,“ hovorí Diana Cortez Yanezová, ktorá prežila samovražedný pokus a teraz pracuje ako konzultantka na pomoc ľuďom s týmito sklonmi. Gayová radí, že namiesto toho, aby sme sa snažili hľadať riešenia, mali by sme byť pozorní. "Ponúknite základný súcit a počúvajte. Tak, ako to mnohí z nás už robia."

Depresia počas pandémie je bežná TASR/AP

Neexistuje jeden typ samovražedných osôb

Na príklade samovrážd celebrít ako Anthony Bourdain alebo Robin Williams vidíme, ako veľa ľudí reaguje šokom a prekvapením. "Ľudia majú pocit, že vám niečo chýba, a preto myslíte na smrť. Ale ako vidíme v prípadoch celebrít, je oveľa hlbšia, vnútorná záležitosť a je reálna. Bez ohľadu na to, čo si iní ľudia myslia o dôvodoch samovrážd."

Aj tento fakt Baumana prinútil verejne hovoriť o svojom pokuse o samovraždu. Bauman hovorí, že bol prvým vojenským dôstojníkom v aktívnej službe, ktorý zdieľal takúto skúsenosť. (Video je na Youtube.) „Rozhodol som sa ísť von a hovoriť o svojom pokuse o samovraždu. Nie preto, aby som sa tváril, že som jedinečný, ale preto, lebo sa to môže stať každému v publiku.“

Samovražedné myšlienky nemusia byť len o smrti

Pokusy o samovraždu neboli podľa respondentov celkom o túžbe zomrieť, ale skôr o zastavení konkrétneho druhu bolesti. Baumana zachvátil stres. Pri svojom pokuse o samovraždu si spomína, že prvýkrát v tom roku pocítil pokoj. "Nemusel som sa zaoberať stresom z toho, čo som prežíval, stresom z toho, čo sa deje v práci, stresom mojej rodiny pokúšajúcej sa zistiť, čo sa so mnou deje, pretože som im to nemohol povedať." 

"Moja skúsenosť nebola nevyhnutne taká, že by som chcela zomrieť, len som nechcela naďalej žiť s takou bolesťou, s ktorou som žila, najmä preto, že to bola bolesť, ktorú nikto nevidel," hovorí Gayová. "Začnete mať pocit, že iné možnosti neexistujú." "Nechcela som zomrieť, vlastne som chcela žiť, ale nie s rovnakou bolesťou, akú som prežívala," hovorí Diana Cortez Yanezová.

Príbehy o uzdravení môžu zachrániť životy

Pokus o samovraždu považovala Cortez Yanezová dlho za svoje „hanebné, temné tajomstvo“. Šanca osloviť ostatných a sprostredkovať im svoje skúsenosti zmenila jej perspektívu. "Zistila som, že môžem pomôcť druhým, aby nielen hovorili o svojich skúsenostiach, ale snáď sa ani nepokúsili o takýto čin a tak možno dokonca zachraňujem životy," hovorí. "To stálo za akúkoľvek hanbu alebo strápnenie."

Rovnako ako Cortez Yanezová, niektorí ľudia so samovražednými myšlienkami sa možno nikdy nestretli s inými, ktorí prežívali to isté. Vypočutie tých, ktorí takýto pokus prežili, dáva týmto myšlienkam novú tvár. "Keď začnete zdieľať tieto príbehy, pomôže to ľuďom pochopiť, že  ide o zážitok, ktorý majú mnohí. Že nie ste čudný človek, ktorý zažíva niečo, čo iní nie," hovorí Gayová. "Je to ľudský stav, ktorý majú aj iní ľudia a je to stav, ktorý sa dá prežiť, keďže mnoho ľudí si ním prešlo. A to dáva nádej na prežitie.“

V deň, keď sa Gayová podelila o svoj príbeh s najstarším synom, boli spolu v aute a behali po obchodoch. „Hovoril o niečom, čo sa naučil v škole, a povedal: Veríš, že sa také veci naozaj stávajú, mami? Je mi smutno z ľudí, ktorí nemajú šťastnú rodinu ako my. Tým mi dal príležitosť, aby som mu povedala, že nie všetci šťastní ľudia sú vždy šťastní." Keď mu poskytla „rodičovskú verziu“ svojich životných udalostí, jej syn povedal: „Nevedel som, že sa to stalo skutočným ľuďom - ale potom to môže dopadnúť dobre!“ spomína.

Táto nádej je rozhodujúca, hovorí Cortez Yanezová. "Nádej je skutočným riešením samovraždy. Keď máte samovražedné myšlienky, stratili ste už všetku nádej.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok