Sporný paragraf riešila koaličná rada. Kollár súhlasí so systémovými zmenami

TA3 TASR
3.9.2021 09:46

Vo štvrtok večer sa stretla koaličná rada, ktorá rokovala o spornom paragrafe 363. Na jeho základe totiž generálna prokuratúra zrušila obvinenie Vladimíra Pčolinského. Ešte pred stretnutím koaličných partnerov sa Boris Kollár vyjadril, že bude vetovať akékoľvek snahy o oklieštenie právomocí generálneho prokurátora.

Boris Kollár 1140 px
TASR/Jaroslav Novák

Výsledkom koaličnej rady je vznik pracovnej skupiny, ktorá sa pozrie na zmeny v trestnom poriadku a v prokuratúre. Tvoriť ju majú zástupcovia koaličných strán, ako aj odborníci na trestné právo. Nemalo by sa stávať, aby vo väzbe končili ľudia, proti ktorým nie je dostatok dôkazov. Zmena má zamedziť aj procesným chybám. Ak sa spravia systémové zmeny, strana Sme rodina nemá problém s úpravou sporného paragrafu 363. Za iných okolností by zmeny vetovala. Kollár opäť pohrozil aj odchodom z koalície.

Návrhy na zmeny by mala pracovná skupina priniesť už na najbližšiu koaličnú radu, ktorá má byť v pondelok. Úpravy by sa mali pripraviť na základe programového vyhlásenia vlády. "Má byť vytvorená pracovná skupina, ktorá preskúma možnosti úpravy a s možnosťami bude informovať na koaličnej rade, ktorá ďalej rozhodne o postupe," povedal predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár. Pracovnú skupinu má viesť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), každá strana má do nej nominovať maximálne dvoch členov.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) reagoval, že pracovná skupina vznikla, pretože treba verejnosti priniesť odpovede na otázku, ktorú prinieslo rozhodnutie generálnej prokuratúry. Skupina bude mať podľa neho odborný charakter. "Očakávame, že už v pondelok na koaličnej rade by mohla priniesť prvé závery zo svojich rokovaní," povedal premiér v stanovisku.

Riešenie má prísť v krátkom čase

Pracovná skupina má preskúmať zúženie paragrafu 363 Trestného poriadku a dodržiavanie princípu zákonnosti trestného konania. Vládny kabinet sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazal, že bude "dôsledne trvať na dodržiavaní zákazu negatívnych pokynov a okrem iného v tejto súvislosti preskúma zúženie právnej úpravy paragrafu 363 Trestného poriadku tak, aby zodpovedala jej pôvodnému zmyslu".

"Na koaličnej rade bola táto téma prediskutovaná na politickej úrovni, úlohou pracovnej skupiny by malo byť posúdiť tento zámer z odborného hľadiska a pripraviť návrh riešenia, ktorý predloží koaličnej rade," priblížil poslanec Ondrej Dostál (SaS). "Plán je, že k záveru by sa malo dospieť v horizonte dní, prípadne niekoľko málo týždňov, nie mesiacov," doplnil.

Pracovná skupina by sa mala zaoberať aj posilnením prvkov kontroly zákonnosti postupov orgánov činných v trestnom konaní v rámci trestného konania. "Cieľom tohto postupu je posilnenie ochrany zákonnosti v rámci trestného konania a rovnako zvýšenie dôvery verejnosti v nezávislosť postupov OČTK," uviedli koaličné strany v spoločnom stanovisku.

V prvej fáze by mali byť súčasťou pracovnej skupiny maximálne dvaja zástupcovia každej koaličnej strany. "Aby sme sa pokúsili vyjasniť si pozície a nájsť spoločný postoj v rámci vládnej koalície," vysvetlil Dostál s tým, že ak dôjde k nejakej dohode, návrh zrejme prediskutujú aj s prokuratúrou a odbornou verejnosťou. Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) povedal, že súčasťou pracovnej skupiny majú byť aj odborníci na trestné právo.

Viacerí predstavitelia koalície hovoria o úprave, respektíve zúžení paragrafu, ktorý dáva možnosť Generálnej prokuratúre SR zrušiť obvinenie či trestné stíhanie. Zmeny by podľa Kolíkovej mali byť súčasťou plánovanej novelizácie.

Žilinka svoje právomoci bráni

Paragraf využila Generálna prokuratúra SR pri zrušení obvinení voči exriaditeľovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému. Šéf prokurátorov Maroš Žilinka reagoval, že ak nebude mať generálny prokurátor možnosť zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, stane sa z neho štatista. Generálny prokurátor musí mať podľa neho právo rozhodnúť, ak došlo k porušeniu zákona.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok