Väzba sa na ňom prejavila, hovorí advokát Pčolinského. Spis má vraj aj utajenú prílohu

TA3
2.9.2021 20:50

Exšéfa SIS prepustili z väzby a zrušili jeho obvinenia. Rozhodnutie generálneho prokurátora vyvolalo aj nezhody v koalícii. Bolo to oprávnené? V relácii Téma dňa sme privítali advokáta Ondreja Urbana, ktorý zastupuje Vladimíra Pčolinského.

tema.jpg
TA3

Tajná príloha i problém kajúcnikov

Advokát Ondrej Urban priblížil, ako vníma svojho klienta. Podľa neho je Pčolinský veľmi silná osobnosť, aj na ňom sa však väzba prejavila. "Väzba nikomu nepridá ani na duševnom, ani na fyzickom zdraví," uviedol s tým, že vo väzbe mohol stráviť aj kratší čas, problémom bolo však to, že príslušníci SIS boli vypočutí až po takmer piatich mesiacoch. "Keby promptne žiadali o zbavenie ich mlčanlivosti, nebol by dôvod na tak dlhú väzbu," uviedol Urban.

V relácii spresnil informácie o tom, že trestný spis obsahuje aj utajovanú prílohu, ide práve o výpovede spomínaných príslušníkov SIS. Podľa neho majú k tejto prílohe prístup len sudcovia, prokurátori alebo advokáti. "Záverečná správa SIS jasne hovorí aj o tom, že Pčolinský príkaz Kollárovi nedal," vysvetlil Urban.

Kto by chcel podľa neho kompromitovať šéfa tajnej služby? Ako advokát zostal vo vyjadreniach zdržanlivý, problém však vidí najmä v tom, že sa obvinenie postavilo na výpovediach kajúcnikov. "Kajúcnici nezačali vypovedať sami od seba. Ani Makó, ani Beňa neprišli sami od seba, keď boli na slobode. Stalo sa to až po tom, čo si každý vyskúšal kolúznu väzbu," dodal s tým, že takýmto výpovediam neverí. To, či hovorili pravdu, by mali podľa neho verifikovať orgány činné v trestnom konaní, o tom podľa neho hovorí aj uznesenie generálnej prokuratúry. "Nikto nespochybňuje kajúcnikov ako svedkov, ale nesmú byť konečná stanica. To je neprípustné," dodal.

Ľudovíta Makóa nazval univerzálnym kajúcnikom, lepšie na tom podľa neho nie je ani Boris Beňa, ktorý tiež vypovedal proti Pčolinskému. "Ak vám hrozí 10 až 15 a viac rokov väzenia a dostanete trojročnú podmienku a peňažný trest, je na mieste otázka, či hovoríte pravdu alebo si pomôžete," dodal.

Sporný paragraf 363

Ako vníma právomoci generálneho prokurátora? Paragraf 363 podľa neho neznamená, že Pčolinský alebo Zoroslav Kollár nikdy nemôžu byť ďalej stíhaní. "Boli len zrušené obvinenia, generálna prokuratúra tiež poukázala na hrubé procesné pochybenia," uviedol. Kauzy podľa neho môžu byť opäť otvorené a vyšetrovať sa. Pčolinský je vraj stále jeho klient.

Paragraf 363 má podľa Urbana patriť do trestného poriadku a generálnemu prokurátorovi. "Ako najvyšší orgán musí v prípravnom konaní vykonávať aj nezávislý dozor. Musí existovať nezávislý kontrolný orgán, na ktorý máte možnosť sa obrátiť," uviedol Urban, podľa ktorého sa napokon generálna prokuratúra s väčšinou námietok, ktoré podali, stotožnila.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok