Ceny výrobcov v EÚ zaznamenali prudký rast, dosiahli 27-ročné maximum

TA3 TASR
2.9.2021 13:05

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne zaznamenali v júli výrazné zrýchlenie rastu, pričom rast dosiahol takmer 27-ročné maximum. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

peniaze euro bankovky 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Ceny priemyselných producentov v eurozóne vzrástli v júli oproti júnu o 2,3 %, informoval Eurostat. To je najvýraznejší medzimesačný rast od januára 1995. Na porovnanie, v júni sa ceny výrobcov v krajinách s jednotnou menou zvýšili medzimesačne o 1,4 %. Výsledok výrazne prekonal aj očakávania ekonómov, ktorí počítali so spomalením rastu cien na 1,1 %.

Zrýchlenie rastu zaznamenali aj ceny producentov v celej Európskej únii. Zatiaľ čo v júni ich rast po revízii smerom nahor dosiahol 1,5 %, v júli vzrástli o 2,2 %. V medziročnom porovnaní sa ceny výrobcov v eurozóne zvýšili v júli o 12,1 %. V celej EÚ rast dosiahol 12,2 %. Najviac sa pod výrazné zrýchlenie rastu cien producentov podpísali ceny v energetickom sektore. Tie podľa údajov Eurostatu vzrástli v rámci eurozóny medzimesačne o 5,7 % a medziročne o 28,9 %. V širšej EÚ sa oproti júnu zvýšili o 5,3 % a v porovnaní s júlom minulého roka o 28,3 %.  

Z jednotlivých členských štátov Európskej únie vzrástli ceny priemyselných výrobcov medzimesačne vo všetkých krajinách až na Maltu, kde stagnovali. Najvýraznejší rast zaznamenali v Írsku (20,6 %), Estónsku (6,4 %) a Belgicku, kde sa zvýšili o 4,2 %. Na Slovensku vzrástli o 2,3 %. Medziročne zaznamenali rast vo všetkých štátoch EÚ, pričom aj v tomto prípade vzrástli najvýraznejšie v Írsku, Estónsku a Belgicku. V Írsku sa zvýšili o 67,7 %, Estónsku o 23,5 % a v Belgicku o 23 %. Na Slovensku rast cien priemyselných producentov dosiahol 5,4 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok