Lengvarský neočakáva, že by otvorenie škôl výrazne zhoršilo epidemiologickú situáciu

TA3 TASR
31.8.2021 14:27

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský neočakáva, že počas budúceho týždňa, keď sa už bude na základných a stredných školách realizovať výučba, dôjde k výraznejšiemu zhoršeniu epidemiologickej situácie. Povedal to v utorok po rokovaní vlády.

Lengvarský je vo funkcii 100 dní
TASR/Martin Baumann

Zdôraznil, že s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom majú veľmi intenzívnu komunikáciu. Ocenil jeho aktivitu v oblasti podpory očkovania aj v čase školských prázdnin. Podľa Lengvarského sa zhodli aj v otázke testovania. Dodal, že vo štvrtok bude témou konzília odborníkov aj skrátenie karantény žiakov.

Epidemiologická situácia je zatiaľ dobrá

Podľa ministra zdravotníctva je epidemiologická situácia na Slovensku zatiaľ dobrá. Aj situácia v poskytovaní zdravotnej starostlivosti je podľa neho nateraz stabilná. Od budúceho týždňa bude v stupni ostražitosť, čiže v oranžovej farbe 23 okresov.

Pribudlo výjazdov k chorým

Priblížil, že reprodukčné číslo sa pohybuje na úrovni 1,05 až 1,15. V súvislosti s novým koronavírusom je hospitalizovaných 66 pacientov a na umelej pľúcnej ventilácii sú štyria pacienti. Došlo však k zvýšeniu počtu výjazdov záchrannej zdravotnej služby k pacientom s ochorením Covid-19. Najviac ich je v Košickom kraji.

Najvyššie počty prípadov aktuálne zaznamenávajú Gruzínsko, Čierna Hora, Kosovo, Spojené kráľovstvo a USA. Najrýchlejšie počty prípadov rastú v Kosove, Bosne a Hercegovine, Maďarsku, Albánsku a Nemecku. Z okolitých krajín má najvyšší trend vývoja sedemdňovej incidencie susedné Rakúsko so 104 prípadmi na 100-tisíc obyvateľov, nasleduje Ukrajina (31 prípadov na 100-tisíc obyvateľov) a Česko (13 prípadov na 100-tisíc obyvateľov).

V piatok sa rozhodne o tretej dávke

Prvú dávku vakcíny proti ochoreniu Covid-19 má 43 percent Slovákov, teda 2.351.423 osôb. Plne zaočkovaných je na Slovensku 2.134.158 ľudí. Zaočkovaných je 60 percent osôb starších ako 50 rokov.

V piatok by malo byť jasné, aký postoj bude mať rezort zdravotníctva k očkovaniu treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu Covid-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok