Ministerstvo očakáva vyšší záujem o očkovanie na jeseň, za Európou zaostávame

TA3
25.8.2021 14:22

Situácia v súvislosti s výskytom koronavírusu na Slovensku je pomerne stabilná, výrazne nerastú ani hospitalizácie. Počet prípadov síce mierne rastie, ale je na stabilnej úrovni, uviedol to na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

20210825_zahlasenie_tb_lengvarsky.jpg
TA3

Medzi novými prípadmi nákazy za posledné dva týždne bolo 78 % nezaočkovaných, uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík. Denne priemerne na Slovensku diagnostikujú 100 prípadov koronavírusu, najviac pacientov s covidom je v nemocniciach v Košickom kraji.  

Za európskym priemerom v zaočkovanosti Slovensko zaostáva o 20 percentuálnych bodov. Zo susedných krajín má najnižšiu zaočkovanosť Ukrajina. Ministerstvo zdravotníctva očakáva, že v septembri vzrastie záujem o očkovanie. Aktuálne sa denne očkuje pod 4000 prvoočkovancov, je to výrazný pokles oproti vrcholu, kedy zaočkovali v niektoré dni takmer 35-tisíc ľudí, uviedol Mišík.

Na Slovensku je osem okresov, ktoré majú zaočkovanosť cez 50 percent celkovej populácie. Ako uviedol, je pozitívne, že počet osôb nad 50 rokov, ktoré nemajú ani jednu dávku vakcíny je pod 800-tisíc. Cieľom je podľa Mišíka tento stav ešte znížiť. Medzi deťmi, ktoré sa v septembri vrátia do škôl vo veku 12-18 rokov je 21 % zaočkovaných aspoň prvou dávkou. Ako povedal, aj oni tvoria bariéru proti šíreniu infekcie v školách. Ľudia, ktorí sa dali zaočkovať ruskou vakcínou Sputnik, sa stihnú plne zaočkovať do 31. augusta, potvrdil minister.

Lengvarský avizoval aj ďalšie stretnutia a debaty o očkovaní v regiónoch, ktoré by mohli prispieť k zaočkovanosti a zvýšiť informovanosť o očkovaní. Lengvarský tiež uviedol, že slovenské nemocnice sú na tretiu covidovú vlnu pripravené.

V Portugalsku, Španielsku a Francúzsku počet nových prípadov klesá, vo Veľkej Británii za ostatné tri týždne evidujú po silnejšom poklese zase nárast. V krajinách V4 počet nových prípadov mierne rastie, v Česku mierne klesá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok