O azyl v Česku požiadalo 152 zo 169 Afgancov, ktorých priviezli evakuačné lety

TA3 TASR
30.8.2021 20:22

O azyl alebo doplnkovú ochranu v Česku požiadalo 152 zo 169 Afgancov, ktorých priviezli evakuačné lety z Kábulu. Ostatní majú v ČR inú formu pobytu, uviedlo v pondelok ministerstvo vnútra ČR.

O azyl v Česku požiadalo 152 zo 169 Afgancov, ktorých priviezli evakuačné lety
TASR/AP (ilu)

Procedúra trvá niekoľko dní až týždňov

Po skončení dvojtýždňovej karantény sa žiadatelia presunú zo zariadenia, ktoré je pod správou ministerstva obrany, do zariadenia spadajúceho pod rezort vnútra. Predmetný úrad s ohľadom na bezpečnosť nebude oznamovať čas ani cieľové miesta presunov. 

"U evakuovaných, ktorí požiadali o medzinárodnú ochranu, v tejto chvíli prebieha prijímacia procedúra. Tá zahŕňa spracovanie žiadosti, lekársku prehliadku či odber odtlačkov prstov," povedal Adam Rözler z tlačového odboru ministerstva vnútra. Doplnil, že prijímacia procedúra bežne trvá niekoľko dní až týždňov a žiadatelia sú po tento čas v uzavretých zariadeniach štátu.

Medzinárodná ochrana sa delí na azyl a doplnkovú ochranu. Azyl je ochranný štatút, ktorý štát poskytuje štátnemu príslušníkovi tretej krajiny alebo ľuďom bez štátnej príslušnosti v súvislosti s rizikom ich prenasledovania. Doplnkovú ochranu štát udeľuje cudzincom, ktorí nespĺňajú dôvody na udelenie azylu, ale pri návrate do rodnej krajiny by im hrozilo vážne nebezpečenstvo.

Na vybavenie žiadosti o medzinárodnú ochranu majú úrady šesťmesačnú lehotu. "Žiadatelia majú právo po tento čas zostať v zariadení ministerstva vnútra. V zariadení môžu navyše v rámci integračných procesov zostať ešte 12 mesiacov po prípadnom udelení medzinárodnej ochrany. Po udelení medzinárodnej ochrany môžu žiadatelia cestovať z ČR, a to v prípade, že budú rešpektovať imigračné pravidlá danej krajiny," doplnil rezort vnútra.

Po tom, ako hnutie Taliban ovládlo väčšinu Afganistanu, Praha stiahla z krajiny pomocou troch letov z predminulého týždňa 195 ľudí. Minister zahraničných vecí ČR Jakub Kulhánek uviedol, že Česko evakuovalo všetkých tlmočníkov a spolupracovníkov, ktorých pre tieto účely vybrala armáda alebo rezort diplomacie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok