Česká vláda rozhodla o dočasnom zatvorení veľvyslanectva v Kábule

TA3 TASR
30.8.2021 19:45

Česká vláda v pondelok oficiálne rozhodla o dočasnom uzatvorení veľvyslanectva v Kábule. Časť agendy kábulskej ambasády prevezme zastupiteľský úrad v pakistanskom Islamabade. Informoval o tom český rezort diplomacie na svojej internetovej stránke.

cnn
TASR/AP

"Budova veľvyslanectva bola pred evakuáciou zaistená tak, aby nemohlo dôjsť k zneužitiu ktorejkoľvek z jej častí vrátane majetku či dát," uviedlo české ministerstvo zahraničných vecí. "Jiří Baloun zároveň naďalej zostáva veľvyslancom Českej republiky v Afganistane. Pracovať bude z ústredia. Toto je pre ďalšiu komunikáciu s partnermi v regióne aj pre budúce smerovanie našich diplomatických stykov s Afganistanom hlavnou prioritou," uviedol v tlačovej správe minister zahraničných vecí ČR Jakub Kulhánek. 

Zároveň dodal, že situácia v Afganistane bude témou utorkového neformálneho rokovania ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie v Slovinsku.

"EÚ ale aj NATO teraz čaká debata o budúcej podobe a nastavení vzťahov s Afganistanom vrátane prístupu k novej vláde," dodal šéf českej diplomacie. Česká republika poslala do Afganistanu celkovo tri evakuačné lety. Z Prahy do Kábulu pricestovalo 169 afganských občanov. Z nich 152 požiadalo o medzinárodnú ochranu, ostatní majú podľa českého rezortu vnútra inú formu pobytu. Tretím, posledným špeciálom do Česka priletel aj veľvyslanec ČR v Kábule Jiří Baloun.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok