Kvety vhodné do spálne: So správnymi rastlinami môžete zvýšiť i libido

TA3/zm
30.8.2021 08:00

V spálni trávime tretinu dňa, a keďže je to miesto oddychu, mali by sme si ho urobiť čo najpríjemnejším. Rastliny môžu byť jednou z ciest, ako dosiahnuť harmonické prostredie. Výberom tých správnych môžete dokonca podporiť svoje libido.

Kvety vhodné do spálne: So správnymi rastlinami môžete zvýšiť i libido
Pexels/Tan Danh

Určite ste už počuli názor, že kvety do spálne nepatria, pretože v noci produkujú oxid uhličitý a odoberajú nám kyslík. Odborníci už dávno tento postoj vyvrátili, ale je pravdou, že by ste si spálňu kvetinami nemali prepchať a pri ich výbere platia určité pravidlá.

Výhody rastlín v spálni

Najskôr sa pozrime, aké výhody so sebou prináša mať v spálni malú džungľu. Rastliny dokážu vyčistiť vzduch a zbaviť ho prašnosti či alergénov. Vzduch zároveň zvlhčujú.

Tieto nesporné fakty môžeme doplniť a o estetickú a psychologickú výhodu. Zelená farba pôsobí upokojujúco a pekné kvety sú skvelý doplnok, nech sú umiestnené kdekoľvek.

Výber kvetov

Ak sa rozhodnete pár rastlín predsa len do spálne umiestniť, mali by ste si dôkladne vyberať. Vhodná je napríklad levanduľa, ktorá má skvelé účinky na hlboký spánok.  Rastlina známa ako svokrin jazyk je napríklad jednou z mála, ktorá v noci produkuje kyslík. Ak ste alergici, vhod by vám mohli v spálni padnúť eukalyptus alebo aloe vera, ktoré prečisťujú vzduch a majú antibakteriálne účinky.

Rastliny v spálni Pexels/cottonbro

Čo do spálne nepatrí

Nie všetky rastliny musia mať pozitívny vplyv na spánok. Najväčšia skupina sú neutrálne kvety, ktoré nenarobia ani škodu, ani osoh. No pozor na nasledujúci zoznam zelene, ktorý rozhodne vo vašej spálni nemá čo hľadať.

Pichľavé rastliny ako sú kaktusy a kvetiny s ostrými listami narúčajú harmóniu v spálni. A hoci je to len povera, podobné učenie prináša aj starodávne feng šuej, podľa ktorého ostré rastliny ničia chuť na sex. Pôsobia na nás podvedome odpudzujúco, naopak, libido podporíte kvetmi s oblými listami, ako je napríklad populárna monstera.

Vo všeobecnosti by ste k posteli nemali umiestňovať kvitnúce rastliny, ktoré odoberajú veľmi veľa energie, preto sa môžete budiť unavení. Navyše, ich peľ a vôňa pôsobí na náš organizmus tiež zaťažujúco. Jednou z najnevhodnejších takýchto kvetín do spálne je orchidea.      

Témy: libido
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok