Správny spánok, zdravá desiata a rúško navyše. Ako pripraviť deti do školy?

TA3
28.8.2021 07:00

Blíži sa školský rok, ktorý vnesie nové povinnosti do života detí aj ich rodičov. Kým deti sa budú učiť, rodičia musia vyriešiť mnoho praktických záležitostí. Ako by mala vyzerať správna desiata? Ako dlho má dieťa spať? Ako znížiť riziko nákazy? Pozrite si, čo radí Úrad verejného zdravotníctva SR.

žiak žiaci trieda 1140px ( SITA/Jozef Jakubčo)
SITA/Jozef Jakubčo

Správna desiata 

Desiata je dôležitou súčasťou výživy dieťaťa a ako zdôrazňuje ÚVZ, mala by tvoriť asi 15 percent z denného príjmu energie. Ako by mala vyzerať?  “Kvalitná desiata pre školáka má obsahovať celozrnné pečivo, nátierku, prípadne syr,  porciu ovocia, zeleniny a kvalitný nápoj. Pre detský organizmus vo vývoji je veľmi dôležitý dostatok vápnika, preto by mali byť súčasťou desiaty mlieko, najmä probiotické a acidofilné výrobky, jogurty a syry,“ vysvetľuje Jana Hamade zo Sekcia ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností ÚVZ.

"Ak dieťa trpí intoleranciou laktózy, prípadne mliečnej bielkoviny, poraďte sa s lekárom o potravinách, ktoré sú preňho vhodné," dodáva Hamade.

Ovocie, nápoje a sladkosti

Dôležitá je pestrosť, z ovocia a zeleniny by rodičia mali striedať druhy, ktoré má dieťa rado. "Nezabúdajte na nápoj pre školáka, najzdravšia je čistá voda, striedajte ju s nesladeným čajom, domácim sirupom, čerstvými šťavami alebo nesýtenou minerálnou vodou," radí ÚVZ. Upozorňuje, že energetické aj rôzne sladené nápoje sú nevhodné. 

Deti potrebujú aj rýchle kalórie, sladkosti im neteba úplne zakazovať, no rodičia by mali uprednostniť kvalitné výrobky, napríklad cereálne keksíky, sušené ovocie či tyčinky s vyšším obsahom kakaa. Podľa ÚVZ je dôležité, aby si dieťa osvojilo správne stravovacie návyky, ich súčasťou je i dodržiavanie približne rovnakých časových intervalov na jedlo.

škola trieda žiak žiačka tabuľa dieťa ilu 1140 px (TASR/Milan Kapusta) TASR/Milan Kapusta

Koľko spánku potrebujú deti

Spánok je u detí, ale aj dospievajúcich, nevyhnutný pre správne fungovanie, zdôrazňuje ÚVZ. Ak je ho málo, prejavuje sa to vyčerpanosťou, zhoršenou náladou, zhoršeným sociálnym správaním a kognitívnym vývojom a zníženou schopnosťou učenia.

Spánok zodpovedá za posilňovanie a regeneráciu pamäte, počas spánku sa zdokonaľujú organizačné schopnosti, plánovanie a exekutívne funkcie. Dostatok kvalitného spánku je pre vyvíjajúci sa mozog nevyhnutnou podmienkou pre rast, pre schopnosť koncentrovať sa a pozitívne tiež ovplyvňuje temperament,” uviedla Hamade.

Koľko spánku je akurát? Podľa The National Sleep Foundation školáci od 6 do 13 rokov potrebujú 9 až 11 hodín spánku. Staršie deti približne od 14 do 17 rokov potrebujú 8 až 10 hodín spánku. Mladší dospelí od 18 do 25 rokov by mali spať 7 až 9 hodín. Podľa ÚVZ je však dôležité zohľadniť individuálne potreby či každodenné aktivity.

Režim pred spaním

"Pravidelný spánkový režim je vhodné nastavovať už pred začiatkom školského roku, aby si naň dieťa zvyklo a stihlo si ho osvojiť," radí ÚVZ. Menším deťom by malo pomôcť, ak majú pred spaním predvídateľnú rutinu (napr. po sprche či kúpeli sa prezliekajú do pyžama, vyčistia si zuby, uložia sa do postele a po rozprávke, zápise do denníčka či bozku na dobrú noc sa svetlo zhasne a nasleduje už len spánok).

Pred spánkom by sa mali deti aj tínedžeri vyhnúť svietiacim displejom - počítačom, televízii, hernej konzole, smartfónom či tabletom. Miestnosť na spanie by mala byť tmavá, tichá, vyvetraná a chladnejšia než ostatné obytné miestnosti v byte či dome. Podľa ÚVZ je vhodná je teplota do 20°C, avšak nie menej ako 16°C.

Koronavírus, rúška a prevencia

Pandémia stále trvá a tak treba počítať aj s povinnosťami, ktoré súvisia s koronavírusom. "Rúško nás chráni, ak zakrýva ústa aj nosové dierky a je suché. Deti je preto potrebné do školy vybaviť okrem rúška, ktoré má na tvári, aspoň jedným ďalším čistým rúškom v mikroténovom vrecúšku," radí ÚVZ s tým, že rúška môžu byť jednorazové, alebo plátenné. Plátenné rúško má byť vyprané, prípadne vyvarené a z oboch strán vyžehlené suchým teplom.

Dieťaťu by mali rodičia pribaliť do školskej tašky aj jedno čisté mikroténové vrecúško, do ktorého vlhké rúško odloží. O použité rúška sa po príchode treba postarať, zahodiť ich alebo oprať. 

Skôr ako dieťa odíde z domu do školského kolektívu, mali by sa rodičia uistiť, že ich ratolesť nemá príznaky infekčného ochorenia. ÚVZ zdôrazňuje význam prevencie: "Ak sa u dieťaťa objavil nový príznak, ktorý nesúvisí s už známymi zdravotnými ťažkosťami dieťaťa, malo by preventívne zostať doma."

“Rovnako by dieťa malo preventívne zostať doma v prípade, že je podozrenie na ochorenie Covid-19 u niektorého z členov rodiny,” zdôrazňuje epidemiologička Dagmar Kollárová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok