Ako bude vyzerať nový školský rok? Minister oznámil podrobnosti

TA3 TASR
17.8.2021 13:24

V novom školskom roku sa školy nebudú zatvárať plošne. V prípade pozitivity sa zavrú iba individuálne triedy a postupovať sa bude podľa vyhlášok úradu verejného zdravotníctva.

Test na nový koronavírus sa nebude vyžadovať. Minister školstva Branislav Gröhling  o tom informoval na utorkovej tlačovej konferencii. „Chceme, aby sa žiaci prioritne vzdelávali prezenčne,“ uviedol minister. Poukázal na to, že v COVID automate sú školy otvorené v každej farbe okresu. Na školách sa nebudú vyžadovať ani negatívne testy. Ako podotkol Gröhling, vzhľadom na rýchle šírenie delta variantu strácajú výpovednú hodnotu.

V prípade pozitivity sa zatvoria len individuálne triedy, ktoré prejdú na dištančné vzdelávanie. Rodičom vtedy tiež vzniká nárok na tzv. OČR, teda ošetrovné. Rezort nezavádza nové opatrenia, ale riadiť sa bude vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva SR, podľa ktorej idú do karantény tí, ktorí boli s pozitívnou osobou v kontakte dva dni pred testovaním.

V prípade pozitivity sa zatvoria len individuálne triedy, ktoré prejdú na dištančné vzdelávanie. Rezort nezavádza nové opatrenia, ale riadiť sa bude vyhláškou ÚVZ SR, podľa ktorej idú do karantény tí, ktorí boli s pozitívnou osobou v kontakte dva dni pred testovaním. Školy sa budú riadiť školským semaforom, ktorý poznajú z minulosti. Rezort odporúča minimalizovať miešanie tried, realizovať ranný filter či zabezpečiť pravidelnú dezinfekciu priestorov škôl.

Pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy, ktoré trvá tri a viac po sebe nasledujúcich dní rodič predloží škole „písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka.  

Financie dostanú automaticky

Ministerstvo školstva poskytne školám financie na zvýšené náklady spojené so zabezpečením bezpečnej prevádzky škôl počas pandémie. Materské školy a špeciálne materské školy dostanú päť eur na každého zamestnanca a 150 eur na školu. Ostatné školy dostanú päťeurový príspevok na každého zamestnanca aj žiaka. Ako upozornil minister, školy nemusia o financie žiadať, dostanú ich automaticky. Využiť ich môžu na zabezpečenie dezinfekcie, ochranných pomôcok či na iné náklady spojené s vytvorením bezpečného prostredia na školách.

Záujemcom o dobrovoľné testovanie zo základných a špeciálnych základných škôl rezort jednorazovo poskytne PCR kloktacie testy. Deti otestujú na začiatku školského roka. Okrem toho žiakom základných, stredných a špeciálnych škôl, ktorých rodičia prejavia záujem, budú poskytnuté prostredníctvom štátnych hmotných rezerv antigénové testy na dobrovoľné samotestovanie doma.

Novinkou je možnosť zisťovania protilátok. Rodič žiaka, ktorý neabsolvoval PCR test, bude môcť požiadať všeobecného lekára pre deti a dorast o test na protilátky proti ochoreniu Covid-19 po ukončení 14-dňovej karantény žiaka po kontakte s pozitívnou osobou a aj po pozitívnom výsledku samotestovania antigénovým testom.

Rodičia môžu aj v tom školskom roku ospravedlniť žiaka na maximálne päť po sebe idúcich vyučovacích dní. Nárok na OČR vtedy rodičom nevzniká. Ako upozornil minister, ak to bude rodič alebo plnoletý žiak zneužívať, žiakovi môže hroziť komisionálne preskúšanie a škola môže na túto skutočnosť upozorniť úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Na webe ministerstva školstva nájdu školy všetky potrebné dokumenty – aktualizovaný školský semafor, najčastejšie otázky aj dokument súvisiaci s právnymi otázkami na školy. S cieľom monitorovať stav na školách budú riaditelia povinní poskytovať aktuálne informácie o vývoji epidemiologickej situácie v škole.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok