Známa sieť chce, aby ľudia trávili viac času v obchode. Prichádza s novým projektom

TA3 ČTK
26.8.2021 18:06

Švédsky nábytkársky reťazec IKEA testuje nový formát predajní, kde bude okrem nakupovania možné tráviť aj voľný čas. Pre svoje obchody hľadá lepšie uplatnenie v dobre, keď veľa nákupov prebieha cez internet. IKEA si ako pilotné vybrala zatiaľ dva obchody – jeden v Šanghaji a druhý vo Viedni.

Známa sieť predajní chce, aby ľudia trávili viac času v obchode. Prichádza s novým projektom
TASR/AP

Nový formát zbaví predajní typickej spleti uličiek, v ktorej sa mnoho ľudí stráca, informuje portál The Wall Street Journal.

Spoločnosť Ingka Holding, ktorá prevádzkuje väčšinu predajní IKEA vo svete, tento mesiac znovuotvorila lokalitu v šanghajskej štvrti Sü-chuej. Upravila ju tak, aby v nej mohla vyskúšať vyskúšať formát budúcich predajní. Koncept si firma predstavuje tak, že jej obchody budú vytvárať priestor, kde budú môcť návštevníci stráviť aj niekoľko hodín inak ako nakupovaním. Okrem predvádzacej plochy a miesta pre nákup menších položiek bude súčasťou aj plocha podobná kinu. Jej súčasťou majú byť kreslá a možnosť posedieť si s priateľmi.

IKEA bola pri závadzaní online predaja pred pandémiou pomalá, jej objednávkový systém bol navyše pre mnoho ľudí neprehľadný, poznamenáva The Wall Street Journal. Novým formátom obchodov sa teraz sieť snaží o viac ako len pobavenie zákazníkov. Spojením vylepšeného online predaja a ponuky v predajniach s novým formátom spolu s priestorom pre trávenie voľného času chce docieliť, aby ľudia už v obchode premýšľali, ako si svoj domov zariadia.

Obchodný reťazec dúfa, že dizajn udrží zákazníkov v ich obchodoch čo najdlhšie. Počíta napríklad aj s novým formátom reštaurácií, ktoré ukážu, ako pripravovať jedlá v súlade s najnovšími trendami a s prihliadnutím na ochranu prírody a udržateľný spôsob života. Plánuje aj priestor, kde zamestnanci pomôžu zákazníkom opraviť starý nábytok alebo postaviť nový.

Bližšie k centru mesta

Nová predajňa vo Viedni začína fungovať od štvrtka. Umiestnená je vedľa vlakovej stanice Westbahnhof a má päť poschodí so strešným priestorom, kde je kaviareň. Nemá žiadne parkovacie státia, čo je inak typické pre obchody IKEA postavené ďaleko od centier miest. Menšie položky je možné si hneď odniesť, tie väčšie si môže zákazník objednať a z obchodu mu ich na druhý deň privezú.

V oboch testovacích predajniach môžu zákazníci využiť svoj mobilný telefón na naskenovanie informácií z položiek, ktoré ich zaujali. Na rozdiel od usporiadaných dnešných predajní sa môžu prechádzať úplne ľubovoľne, žiadne vymedzené uličky ich už nebudú obmedzovať v pohybe.

Obe skúšobné predajne boli navrhnuté ešte pred pandémiou. Na Šanghaj padla voľba preto, že veľa ľudí tam už svoje smartfóny na nákup bežne využíva. Lokalita vo Viedni zasa súvisí so snahou firmy otvárať nové obchody v mestských centrách. Reťazec už v júni otvoril obchod s menšími položkami na parížskej Rue de Rivoli, čo je taktiež v centre. „V podstate sme chceli začať úplne odznova a povedať, ako si môžeme predstaviť obchod budúcnosti. Ako obchod, kam už si zákazník nechodí kupovať len knižničku Billy?“ povedal manažér predaja spoločnosti IKEA Stefan Vanoverbeke. Billy je názov jednej z najpredávanejších malých knižníc obchodu.

Prečo by ľudia mali nakupovať v obchode?

Švédsky nábytkársky reťazec si dobre uvedomuje, že čím ďalej tým viac zákazníkov chce nakupovať online. Prípadne ani inú možnosť nemajú, ak nemajú auto, aby si mohli objemnejšie položky sami odviezť, hovorí Vanoverbeke. To ale pre firmu znamená dilemu, ktorú musí vyriešiť: „Prečo ale potom chodiť do obchodov IKEA?“

To je otázka, s ktorou zápasí veľa reťazcov. Pandémia totiž spôsobila, že k nákupom cez internet sa odhodlala aj ďalšia skupina ľudí, ktorá to predtým možno úplne nemala v pláne. Výsledkom je, že v nákupných centrách a vlajkových obchodoch ostalo menej ľudí. Nový formát predajní už preto začali skúšať napríklad aj firmy Lego Groups alebo Dick's Sporting Goods v USA. Aj tieto podniky lákajú zákazníkov okrem nákupov aj na nové zážitky – napríklad vyskúšať si hry s prvkami rozšírenej reality alebo sa vyšplhať na lezeckú stenu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok