Aj nákup, aj vakcína. Brusel zaostáva v zaočkovanosti, prichádza s novým projektom

TA3 TASR
24.8.2021 15:11

Belgická metropola spúšťa novú očkovaciu kampaň, ktorá umožní podávanie proticovidových vakcín aj vo veľkých obchodných reťazcoch, ako sú IKEA, Primark, Action či Carrefour. Cieľom je zvýšiť celkovú mieru zaočkovanosti v Bruseli, ktorý zaostáva za inými regiónmi v krajine, uviedol v utorok denník The Brussels Times.

Sputnik by mohli vyrábať u našich susedov,
TASR/AP (ilu)

V rámci projektu, ktorý bude prebiehať počas celého septembra, bude záujemcom ponúknutá jednodávková vakcína od firmy Johnson & Johnson.

"Zistili sme, že rôzne cieľové skupiny nie sú vôbec alebo len slabo zasiahnuté informačnými kanálmi vlády a médií," povedala Dominique Michelová, generálna riaditeľka obchodného združenia Comeos pre denník De Morgen. Nová kampaň podľa nej osloví všetkých, "pretože všetci chodia nakupovať". Dodala, že ak bude kampaň v Bruseli úspešná, tento model skúsia aplikovať aj v iných belgických mestách s nižšou mierou zaočkovanosti.

Združenie Comeos na tento účel vybralo štyri známe obchodné reťazce, ktoré by mali pokryť väčšinu cieľových skupín obyvateľov Bruselu a okolia. Návštevníci uvedených nákupných centier budú môcť od pondelka 30. augusta dostať vakcínu proti ochoreniu Covid-19 pred alebo po nákupe.

Pri obchodoch bude k dispozícii očkovací autobus Spoločnej komisie komunít hlavného mesta (COCOM), ktorá poskytne vakcíny aj zdravotnícky personál. V každom z centier bude prítomný aj lekár, ktorý odpovie na otázky ľudí, ktorí majú pochybnosti alebo obavy v súvislosti s očkovaním.

Vo Flámsku je zaočkovaných až 90 percent

Iniciatívu privítala aj šéfka Bruselskej zdravotnej inšpekcie Inge Nevenová, ktorá pripomenula, že podobný projekt vo Francúzsku priniesol dobré výsledky.

Denník The Brussels Times pripomenul, že miera zaočkovanosti v Bruseli je výrazne nižšia ako v iných regiónoch: len 60 percent osôb starších ako 18 rokov je úplne zaočkovaných. Vo Flámsku je to 90 percent a vo Valónsku 77 percent. Bruselský región podľa novín potrebuje ešte zaočkovať viac ako 150-tisíc ľudí, ak chce dosiahnuť prijateľnú mieru zaočkovanosti medzi dospelými.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok