Hypergamia je tu po stáročia. Až 93 percent žien sa vydá za partnera bohatšieho ako sú ony samy

TA3/zm
26.8.2021 16:00

Dnes im možno hovoríme zlatokopky, no oficiálne by sme mali používať názov hypergamia. Nikdy ste o nej nepočuli? Pritom je tu po stáročia a nie je vedomou voľbou hľadať zabezpečeného partnera.

Hypergamia je tu po stáročia. Až 93 percent žien sa vydá za partnera bohatšieho ako sú ony samy
Pexels/Emma Bauso

V prvom rade, hypergamia nie je čisto ženská záležitosť, ale v prípade dám je prirodzenejšia ako u mužov. Zjednodušene by sme mohli povedať, že ide o ženy, ktoré čakajú na svojho princa, podobne ako sme to videli v mnohých filmoch. Hypergamná bola vlastne Pretty Woman, alebo aj Carrie Bradshow zo Sexu v meste. A určite by ste o nich nepovedali, že išli primárne po peniazoch.

Čo je hypergamia?

Hypergamné ženy hľadajú partnera, ktorý je zo sociálne a ekonomicky vyššej triedy. Dôvodom však nemusia byť peniaze, ale geneticky zakorenené hľadanie čo najlepšieho partnera pre budúce potomstvo. Je historicky dané, že muži chcú splodiť čo najviac potomstva, aby bol zachovaný rod. Žena zas chce pre svoje budúce deti čo najlepší život v podobe zabezpečenia.

V minulosti, kedy neboli ženy s mužmi rovnoprávne, hľadali na vydaj partnera, ktorý by ich posunul do vyššej spoločenskej vrstvy. Dnes sa väčšina takto zmýšľajúcich žien označuje za zlatokopky, no sociológovia hovoria, že vo väčšine prípadov nejde o vedomý, ale podvedomý výber. 

Dobre sa vydať

Štúdia zameraná na hypergamiu žien, ktorá sa uskutočnila v roku 2016 pod taktovkou Univerzity v Britskej Kolumbii, priniesla zistenie, že aj v dnešnej dobe je 93 percent žien hypergamných, pretože sa vydajú za mužov s vyššími príjmami. Rozdiel oproti minulým storočiam je však v tom, že peniaze neznamenajú v dnešnej dobe automaticky vyššie spoločenské postavenie. Zakorenené od pradávna je v nás však hľadanie istôt, ktoré finančné zabezpečenie prináša.

Potvrdzuje to aj štatistika rozvodovosti Stanfordskej univerzity. Až 70 percent podaní na súd ide z iniciatívy nežnejšieho pohlavia, a práve preto, že partner nenaplnil ich očakávania do života.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok