Pápež len pre zaočkovaných. O zmenách sa podľa Hegera neuvažuje

TA3 TASR
25.8.2021 11:29

Nad zmenami podmienok účasti občanov na návšteve pápeža Františka na Slovensku sa aktuálne neuvažuje. Povedal to premiér Eduard Heger (OĽANO) pred stredajším rokovaním vlády. Neuvažuje o tom ani minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

pápež františek 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Premiér skonštatoval, že pri riadení pandémie sa riadia odporúčaniami odborníkov. Aj preto je podľa neho prípadné rozšírenie podmienky byť zaočkovaný aj na negatívny výsledok testu alebo potvrdenie o prekonaní ochorenia Covid-19 témou pre konzílium odborníkov. "V tomto momente podľa toho, aké mám informácie, sa nad týmto neuvažuje," povedal.

Ozrejmil, že susedné Maďarsko, kam sa na návštevu pápeža chystá aj viacero Slovákov, si môže dovoliť menej prísne opatrenia i vzhľadom na vyššiu zaočkovanosť.

"Tridsať percent približne je rozdiel medzi zaočkovanosťou Maďarska a Slovenska. Nech je to aj 20 percent, presné číslo nie je podstatné. Je to markantný rozdiel, ktorý spôsobuje to, či musíte mať prísnejšie opatrenia, menej prísne alebo žiadne opatrenia. To je dôvod, prečo si na Slovensku nemôžeme dovoliť komfort, ktorý si môže odvoliť Maďarsko," podčiarkol.

O zmenách podmienok neuvažuje ani minister zdravotníctva. "Myslím, že dohoda je jasná, a tá bude dúfam platiť," povedal Lengvarský.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok