Kapela Čechomor prišla o svojho člena. Radek Pobořil podľahol ťažkej chorobe

TA3 TASR
25.8.2021 11:06

Vo veku 75 rokov zomrel v utorok po ťažkej chorobe dlhoročný člen skupiny Čechomor Radek Pobořil. Hral na akordeón, dychové nástroje a plechové dychové nástroje s nátrubkom. Okrem Čechomoru nakrúcal a vystupoval aj s českým folkovým umelcom Jaromírom Nohavicom. Informácie priniesol v stredu spravodajský portál iDNES.cz.

Kapela Čechomor prišla o svojho člena. Radek Pobořil podľahol ťažkej chorobe
TASR/Michal Svítok

Koncertoval aj s Nohavicom

"Je nám veľmi ľúto, ale s veľkým zármutkom by sme vám chceli oznámiť, že po ťažkej chorobe dnes zomrel náš kamarát a spoluhráč. Úprimnú sústrasť," napísal Čechomor v utorok večer na Facebooku.

Radek Pobořil sa narodil v roku 1946 v meste Frýdek-Místek v súčasnom Moravskosliezskom kraji. Na konzervatóriu v Ostrave vyštudoval odbor trúbka, harmonika. Od 15 rokov bol členom orchestra činohry Národného divadla. S Čechomorom hral ako hosťujúci člen od roku 1988, stálym členom sa stal v roku 1990.

Spolupracoval aj s pesničkárom Jaromírom Nohavicom, podieľal sa na nahrávaní jeho albumu Babylon a potom s ním odohral niekoľko koncertov. Aranžoval hudbu pre bigbandy, venoval sa hraniu v džezových kluboch a na pražskom Konzervatóriu Jaroslava Ježka učil trumpetistov džezovú improvizáciu.

Nový pohľad na ľudovky

Skupina Čechomor originálnym spôsobom spracováva ľudové piesne a na hudobnej scéne pôsobí vyše 30 rokov. Pôvodne sa nazývala 1. českomoravská nezávislá hudobná spoločnosť a vznikla v roku 1988 v meste Svitavy. Jej členovia najprv hrali na trhoviskách "kramářské" piesne. Neskôr bola ich hudba rockovejšia, ale folklórny základ v nej zostal, píše iDNES.cz.

Zatiaľ posledný album vydal Čechomor vlani na jeseň a je nazvaný Radosti života, podľa jednej zo zbierok českého básnika Františka Gellnera.

"Kramářská píseň" je český výraz pre príbeh či zážitok interpretovaný formou spevu kombinovaného s rozprávaním. Prvý album Dověcnosti vydala v roku 1991. Prelomom pre kapelu pod vedením Františka Černého a Karla Holasa bol rok 2001, keď získala tri české hudobné ceny Anděl – ako skupina roka, za album Proměny a za rovnomennú skladbu. 

V roku 2002 si členovia Čechomoru spoločne s Karlom Plíhalom, Jaromírom Nohavicom a anglickým hudobníkom Jazom Colemanom zahrali v mystifikačnom dokumente Rok diabla režiséra a scenáristu Petra Zelenku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok