Legendárny bubeník s originálnym prejavom. Kto bol Charlie Watts?

TA3 TASR
24.8.2021 21:23

Vo veku 80 rokov zomrel v utorok Charlie Watts, bubeník britskej rockovej skupiny The Rolling Stones. Členom tejto dnes už legendárnej kapely bol 60 rokov. Dlhšie ako on v skupine pôsobia len Mick Jagger a Keith Richards.

Legendárny bubeník s originálnym prejavom. Kto bol Charlie Watts?
TASR/AP

Pracoval aj ako grafik

Charlie Watts, celým menom Charles Robert Watts, sa narodil 2. júna 1941 v Londýne v rodine vodiča nákladného auta. Záujem o bubnovanie sa v ňom prebudil v 11 rokoch a jeho prvým vzorom bol bubeník Chick Hamilton. Prvú skutočnú súpravu bicích mu rodičia kúpili v roku 1955, ale na začiatku sa venoval skôr džezu ako rocku. Bubnovať sa totiž učil pod vplyvom skladieb Johnnyho Doddsa, Charlieho Parkera, Dukea Ellingtona a iných džezových velikánov.

Po skončení londýnskej umeleckej školy Harrow Art College v roku 1960 pracoval ako grafik v reklamnej agentúre, ale venoval sa aj hudbe. V roku 1961 sa stal bubeníkom kapely Blues Incorporated, ktorej lídrom bol Alexis Korner.

O rok neskôr sa zoznámil Brianom Jonesom, Ianom Stewartom, Mickom Jaggerom a Keithom Richardsom. Ponuku sadnúť si za bicie v vtedy začínajúcej kapele The Rolling Stones, prijal až v roku 1963. Venoval sa však aj iným činnostiam, v roku 1964 napríklad vydal komiksovú poctu džezovému saxofonistovi Charliemu Parkerovi. V 70. rokoch minulého storočia pôsobil aj v skupine Rocket 88, ktorá sa vracala ku koreňom boogie-woogie.

Milovník džezu

Popri pôsobení v The Rolling Stones, založil v roku 1991 aj džezový kvintet. S bubeníkom Jimom Keltnerom vydal čisto bubenícky album s názvom Charlie Watts/Jim Keltner Project. Skladby na nahrávke boli nazvané po slávnych džezových bubeníckych legendách.

Ako grafik sa podieľal na vizuálnej podobe obalov prvých platní The Rolling Stone, napríklad Between the Buttons. Medzi jeho nápady tiež patrila originálna upútavka na koncertné turné v roku 1965. Skupina vtedy prekvapila čakajúcich novinárov tým, že odohrala skladbu Brown Sugar na prívese kamiónu, ktorý išiel po Manhattane.

Spoločne s Jaggerom navrhoval aj scénu pre koncertné turné  Steel Wheels/Urban Jungle (1989-1990), Bridges to Babylon Tour (1997), Licks Tour (2002-2003) a Bigger Bang Tour (2005-2007). Po odchode basgitaristu Billa Wymana z kapely v roku 1993, nechali ostatní členovia výber nového "basáka" výlučne na Wattsa. Ten do kapely priviedol Darryla Jonesa, rešpektovaného muzikanta, ktorý hrával napríklad s Milesom Davisom, alebo so Stingom.

 Wattsov originálny bubenícky prejav bol sfilmovaný v dokumentárnej snímke Shine A Light (2008) od režiséra Martina Scorseseho. Legendárny bubeník bol tiež veľkým zberateľom áut aj napriek tomu, že aktívne nešoféroval, v autách však rád sedával vo svojej garáži. V roku 2004 sa liečil z rakoviny hrdla. Zdravotné problémy mu v roku 2021 nedovili zúčastniť sa turné v Spojených štátoch. Na americkej časti tohto plánovaného septembrového turné No Filter Tour ho mal zastúpiť Steve Jordan (64).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok