Chyby pri holení, ktoré vedú k podráždeniu kože a robíme ich všetci

TA3/bd
24.8.2021 09:10

Holenie je rýchle, jednoduché a efektívne. Táto metóda má však jeden zásadný háčik, poranenú pokožku po strojčeku alebo žiletke. Kožné problémy bývajú často nepríjemné, či už sa objavia na tvári alebo v oblasti bikín. Môžete im však predísť vyladením techniky holenia.

Chyby pri holení, ktoré vedú k podráždeniu kože a robíme ich všetci
FreePik

"Popálenie" sa po holení zvyčajne prejavuje vo forme jemnej červenej vyrážky, zatiaľ čo akési hrbole na koži sú dôsledkom zarastených chĺpkov. Oba typy podráždenia pokožky sú spôsobené nesprávnymi postupmi holenia. Medzi najčastejších vinníkov patrí nepoužívanie holiaceho krému alebo mydla, holenie v opačnom smere vlasov, používanie tupých žiletiek, prílišné tlačenie na kožu  alebo príliš rýchle holenie. Bez ohľadu na to, či si holíte tvár, krk, nohy, podpazušie alebo bikiny, odporúča sa:

holenie FreePik

Pred holením

Miesto navlhčite teplou vodou, aby sa zmäkčila vonkajšia vrstva pokožky (uľahčuje sa tým odstraňovanie chĺpkov) a naneste lubrikant, ako je holiaci krém alebo gél. Vyberte si ostrú žiletku. Tupá čepeľ zvyšuje pravdepodobnosť vzniku porezania.

Počas holenia

Hoľte sa v smere rastu chĺpkov, nie proti nemu. Používajte krátke ťahy, ktoré vám umožnia oholiť sa presne a efektívne (obzvlášť v ťažko dostupných oblastiach). Na druhej strane dlhé ťahy spôsobujú, že sa žiletka ťahá po koži a naberá príliš veľa chĺpkov, čo upchá čepeľ, pričom obe môžu viesť k popáleniu alebo zarastaniu chĺpkov. Nehoľte si rovnakú oblasť viackrát. Ľudia často prechádzajú to isté miesto viackrát - obzvlášť pri holení oblasti bikín kvôli hrúbke vlasov, ale opakované holenie tej istej oblasti často spôsobuje popáleniny. Po každom ťahu opláchnite žiletku, aby sa čepeľ neupchala.

holenie FreePik

Po holení

Po holení opláchnite pokožku studenou vodou a jemne osušte. Na oholenú oblasť naneste zvlhčovač, aby ste znížili pravdepodobnosť podráždenia, pre líniu bikín sa odporúča aloe vera. Žiletku zlikvidujte po piatich až siedmich použitiach, alebo keď sa zdá, že je matná alebo upchatá.

Ako liečiť popáleniny a zarastené chlpy 

Napriek všetkému úsiliu sa z času na čas stane, že sa spálite alebo vám vzniknú hrbole v koži. Tu je návod, ako ošetriť postihnutú pokožku, aby ste zmiernili podráždenie.

holenie FreePik

Hydratujte

V procese hojenia môžu byť nápomocné hydratačné výrobky, ako voda po holení. Odporúčame tiež kokosový olej, o ktorom je známe, že má protizápalové vlastnosti. A nakoniec, aplikáciu chladného obkladu na postihnuté miesto. Pomôže zmierniť svrbenie a podráždenie.

Pinzetu nie

Môžete byť v pokušení vytrhnúť si zarastený chlp pinzetou. Nie je to dobrý nápad. Nikdy by ste si nemali vyberať zarastené chĺpky na sucho. Nielenže to zvyšuje podráždenie a nepohodlie, môže to tiež spôsobiť infekciu kože a vytvoriť jazvu.

Pokiaľ ide o žiletky, kľúčová je trpezlivosť. Správny spôsob ošetrenia zarastených chĺpkov je priložiť teplý obklad a počkať, kým sa vynoria nad kožu. Akonáhle sa to stane, použite pinzetu ale jemne a pomaly chĺpok ťahajte von.

INFO: Ak zistíte, že vám spálenina alebo hrbolček po holení hnisá, má bielu hlavu, je bolestivý na dotyk a nehojí sa v rozumnom čase. Oblasť je infikovaná. Zrejme budete potrebovať antibiotický krém alebo masť.

Témy: Pokožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok