Chaos na letisku v Kábule blokuje dodávku 500 ton humanitárnej pomoci

TA3 TASR
23.8.2021 17:51

Pre chaos na letisku v afganskom Kábule, je blokovaných vyše 500 ton humanitárnej pomoci určenej pre Afgancov v núdzi. V pondelok to uviedla Svetová zdravotnícka organizácia, podľa ktorej ide prevažne o zdravotnícky materiál, vrátane chirurgického vybavenia a špeciálnej stravy pre osoby trpiace ťažkou podvýživou.

Chaos na letisku v Kábule blokuje dodávku 500 ton humanitárnej pomoci
TASR/AP

"Zatiaľ čo sa pozornosť sveta teraz sústreďuje na ľudí, ktorí sú evakuovaní lietadlami, my musíme dodať zásoby tým, ktorí v krajine zostali," uviedol pre agentúru Reuters regionálny riaditeľ WHO pre núdzové situácie Richard Brennan.

Dodal, že WHO požiadala, aby prázdne lietadlá smerujúce do Kábulu s cieľom evakuovať ľudí, ešte pred cestou do Afganistanu urobili medzipristátie v Dubaji, kde sú uskladnené zásoby s humanitárnou pomocou. Spojené štáty podľa Brennana zazmluvnili šesť komerčných leteckých spoločností na pomoc pri sťahovaní evakuovaných osôb z Afganistanu.

Napriek tomu Washington ani NATO nie sú schopné dodávať humanitárnu pomoc na palubách týchto lietadiel s tvrdením, že ide o "prevádzkové obmedzenia" v súvislosti s "obavami o bezpečnosť".

"USA používajú tieto komerčné letecké spoločnosti iba na evakuáciu," tvrdí Brennan, ktorý zároveň dodal, že "nám bolo odporučené preskúmať možnosti (dodania humanitárnej pomoci) na iných letiskách, ako napríklad v Kandaháre, Džalalabade a Bagrame. Nemáme lietadlá, ktoré by lietali aj na tieto základne," tvrdí predstaviteľ WHO. Agentúry poskytujúce humanitárnu pomoc uvádzajú, že je nevyhnutné, aby sa zásoby liekov a potravín dostali k približne 300.000 vnútorne vysídleným Afgancom.

Výkonná riaditeľka Detského fondu OSN Henrietta Foreová v pondelok uviedla, že humanitárnu pomoc potrebuje aj približne 10 miliónov afganských detí a že očakáva, že ich podmienky sa budú ďalej zhoršovať. Podľa štatistík až polovica obyvateľov krajiny je odkázaná na nejakú formu humanitárnej pomoci. Ide zhruba o 18,5 milióna ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok