Dezinformácie sa nešíria len na Facebooku. Valia sa na nás cez všetky druhy médií

TA3 ČTK
22.8.2021 09:00

Podiel viny za šírenie dezinformácií, ktoré prispievajú k odporu voči očkovaniu, nenesú len sociálne siete, ale aj menšie weby, televízia či tlač. Píše o tom spravodajský web Axios, podľa ktorého nové štúdie naznačujú, že covidová "infodémia" nie je zlyhaním konkrétneho média, ale vychádza z nedostatku dôvery v kľúčové inštitúcie vrátane vládnych agentúr a odbornej verejnosti.

internet počítač online 1140px (TASR)
TASR

Zložité krájanie zodpovednosti

Doteraz sa konvenčne uvažovalo v tom zmysle, že za "váhavosť" ohľadne vakcín v USA nesú zodpovednosť predovšetkým sociálne médiá, konkrétne obsah z okrajových a pravicovo orientovaných kanálov. Táto úvaha vyústila aj do sporu medzi Bielym domom a platformami ako Facebook, ktorý sa cítil nespravodlivo vyčlenený od ostatných. 

Vedecké štúdie síce naznačujú, že kontakt s internetovými dezinformáciami môže u ľudí priživiť odpor k očkovaniu, podľa expertov je však ťažké konkrétnej platforme prisudzovať určitú porciu zodpovednosti. Aj preto, že mechanizmus ľudského správania a jeho prepojenie s informáciami, na ktoré daný človek narazil, je komplikovaný.

Pôvod dezinformácií

Sociálne médiá často urýchľujú šírenie dezinformácií, tie však môžu mať pôvod v televíznom vysielaní alebo tlačenom médiu. Nedávno vydaná štúdia, o ktorej informoval denník The New York Times, prináša zistenie, že lokálne noviny, televízie a rozhlasové stanice často neúmyselne poskytujú priestor dezinformáciám o vakcínach. 

Experti vysvetlili, že lokálne spravodajské redakcie sú náchylnejšie na vydávanie materiálov prevzatých z internetu, a to kvôli nedostatku prostriedkov. "Dezinformácie o vakcínach sa taktiež objavujú na weboch, ktoré sa tvária ako spravodajské, ale v skutočnosti publikujú obsah za odplatu," uvádza NYT.

Podľa čerstvej analýzy výskumného ústavu Annenberg Public Policy Center pri Pensylvánskej univerzite je kľúčovým motorom neprávd a poloprávd o vakcínach televízia. Autori štúdie zistili, že fanúšikovia konzervatívnych médií ako Fox News alebo tých ešte vyhranenejších ako OAN sa vo väčšej miere prikláňajú ku konšpiračným teóriám o vakcínach proti Covid-19.

Nedostatok dôvery v kľúčové inštitúcie

Popri klasických sociálnych sieťach poslúžia ako útočisko dezinformátorov aj internetové obchody a predajné platformy, kde nie je núdza o antivakcinačné skupiny a produkty. Spoločnosť Apple zo svojej databázy aplikácií App Store stiahla zoznamku určenú pre odporcov vakcín. Kritike čelí aj Amazon, ktorý podľa niektorých neurobil dosť na obmedzenie predaja antivakcinačnej literatúry.

Vplyv dezinformácií posilňuje nedostatok dôvery v inštitúcie, ktoré sú pri informovaní o účinnosti vakcín kľúčové. Ide o vládne agentúry, odbornú verejnosť a médiá. A to je problém, ktorý je väčší ako ktorýkoľvek jeden informačný zdroj. "Problém má širší kontext," myslí si riaditeľka Annenberg Public Policy Center Kathleen Jamiesonová. "Dôveryhodnosť niektorých týchto inštitúcií je spochybňovaná spôsobom, ktorý nám nepomáha," povedala.

Médiá a Biely dom

Jamiesonová pripomenula dôležité otázky v súvislosti s možnou politizáciou procesov v popredných zdravotníckych orgánoch, ako je Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Ako príklad uviedla špekulácie o tom, či prvotné povolenie liečiť Covid-19 antimalarikom hydroxychlorochínom nebolo vydané pod politickým tlakom. Biely dom sa podľa zdrojov televízie CNN najnovšie sťažuje na spravodajstvo celoštátnych médií o variante delta, ktoré vraj vytvára prehnanú predstavu o jej vplyvoch.

Jasné je, že polemiky okolo odporu k vakcínam vyvolávajú úplne novú debatu. A to o tom, ako predchádzať šíreniu dezinformácií v spoločnosti namiesto snahy strážiť obsah na každej platforme, zatiaľ čo sa problém len zhoršuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok