Filmová produkcia svetových rozmerov. Na Slovensku sa nakrúca americký seriál Jack Ryan

TA3 TASR
19.8.2021 11:36

Slovensko je v týchto dňoch dejiskom nakrúcania nových epizód úspešného amerického seriálu Jack Ryan. Filmový štáb vycestovala priamo na nakrúcanie osobne privítať ministerka kultúry Natália Milanová.

Absencia filmových štúdií

"Na Slovensko zavítala filmová produkcia svetových rozmerov. Mojím úprimným prianím je, aby podobných projektov bolo stále viac a viac, pretože ako krajina máme neskutočný potenciál, či už v podobe exteriérov, ale tiež ľudský potenciál, ktorý zahraničné produkcie neustále chvália," vyjadrila sa ministerka kultúry Natália Milanová po osobnom stretnutí s tvorcami seriálu. 

Vyzdvihla tiež systém tzv. vratiek Audiovizuálneho fondu vo výške 33% z preinvestovaných peňazí, ktorý je skvelým stimulom zo strany Slovenska pre svetovú filmovú produkciu. Zároveň upozornila na absenciu filmových štúdií, ktorá je v oblasti kinematografie na Slovensku výzvou do budúcna.     

Vytvorili vhodné podmienky 

"Pri nakrúcaní projektu Jack Ryan v maximálnej možnej miere využívame prekrásne prírodné scenérie, ktoré Slovensko ponúka a vláda SR nám bola vo všetkom neuveriteľne nápomocná. Ministerstvo kultúry, ministerstvo obrany, ministerstvo dopravy, ministerstvo životného prostredia, ministerstvo financií či ministerstvo pôdohospodárstva nám spoločnými silami a nadmieru ústretovou spoluprácou dokázali vytvoriť také podmienky, aké sú v iných krajinách sveta prakticky nedostupné," vyjadril sa na tlačovej konferencii producent filmu Howard Ellis.

Štáb tvorí viac ako 450 filmárov

Nakrúcanie na Slovensku potrvá dva týždne v Košickom kraji a v okresoch Zvolen, Žilina a Čadca. Štáb tvorí viac ako 450 zahraničných i slovenských filmárov, čo si vyžiadalo ubytovanie vo vyše 70tich hoteloch a penziónoch v daných regiónoch Slovenska. V týchto ubytovacích zariadeniach budú využívané stravovacie a reštauračné služby počas celej doby nakrúcania na Slovensku.

Celkovo už tvorcovia seriálu strávili na Slovensku oveľa dlhší čas - prípravná fáza totiž trvala až tri mesiace, počas ktorých pracovali vo svojom produkčnom zázemí v Bratislave a v daných regiónoch kvôli produkčným prípravám. Pri nakrúcaní bude použitá tiež špeciálna filmová, letecká i vojenská technika zo Slovenska. Projekt plánuje na území našej krajiny preinvestovať približne 5 miliónov eur.

Jack Ryan je výpravný akčný seriál, ktorý vznikol na základe slávnej knižnej predlohy spisovateľa Toma Clancyho. Nakrúca sa v produkcii filmového štúdia Paramount a spoločnosti Amazon, v hlavnej úlohe s americkou hviezdou Johnom Krasinskim, ktorý je v poradí už piatym hercom stvárňujúcim kultovú postavu Jacka Ryana po Alecovi Baldwinovi, Harrisonovi Fordovi, Benovi Affleckovi a Chrisovi Pineovi.

 Tretia séria úspešného TV seriálu sa nakrúca v rôznych krajinách Európy; okrem Slovenska má štáb na zozname lokácií tiež Maďarsko, Českú republiku, Rakúsko, Grécko či Španielsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok