Bratislava bojuje s komármi. Ľuďom z rodinných domov rozdáva šumivé tablety

TA3 TASR
18.8.2021 20:32

Bratislavské mestské časti Devín, Karlova Ves či Dúbravka začínajú rozdávať obyvateľom rodinných domov a záhradkárom šumivé tablety proti komárom. Ide o biocídny prípravok, ktorý je vhodný na zabíjanie lariev komárov v liahniskách, ako sú kanály, rybníky, kaluže, záhradné jazierka či nádrže s vodou.

komár hmyz 1140 (TASR/František Iván)
TASR/František Iván

Realizujú sa aj plošné zásahy

Obyvatelia dotknutých mestských častí si môžu v týchto dňoch po tablety chodiť na miestne úrady. Tablety poskytlo mestským častiam hlavné mesto, ktoré sa snaží biologickými látkami bojovať proti premnoženiu komárov v Bratislave.

Magistrát realizuje plošné zásahy v rozsiahlych liahniskách komárov v záplavových územiach, ale aj mimo nich. Bratislavčanov upozorňuje, že komáre sa neliahnu len v záplavových územiach či periodických mlákach, ale často aj na záhradkách. Liahniskom stoviek až tisícov komárov sa tak môžu stať sudy s vodou, staré pneumatiky, nádobky s vodou pod kvetináčmi či záhradné jazierka.

Chemický postrek odmietajú

Verejnosti radí pravidelne vylievať všetku vodu zo sudov v záhrade, ukryť pred dažďom, respektíve vylievať  aj menšie nádoby. Taktiež pravidelne kosiť a záhradné jazierka zarybniť. Avizoval tiež, že sa bude snažiť pre obyvateľov z rodinných domov a záhradkárov zabezpečiť v spolupráci s mestskými časťami tablety proti komárom.

V hlavnom meste sa podľa magistrátu vyskytuje viac ako 1000 väčších liahnísk a ďalšie stovky až tisíce menších mlák, ktoré poskytujú vhodné podmienky na liahnutie komárov. Mesto Bratislava odmieta používať v boji proti výskytu komárov chemický postrek. Chemické insekticídy prinášajú podľa magistrátu totiž zdravotné riziká, majú vplyv na endokrinný systém, na plodnosť a tiež karcinogénne účinky. Ak má obyvateľ Bratislavy podozrenie na liahnisko komárov vo svojom okolí, môže sa obrátiť na mesto prostredníctvom mailu lovcikomarov@bratislava.sk.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok