V USA začnú podávať tretiu dávku vakcíny od 20. septembra

TA3 TASR
18.8.2021 18:21

Spojené štáty začnú na budúci mesiac distribuovať tretie dávky očkovacích látok proti covidu, pretože nové dáta ukazujú, že ochrana proti ochoreniu sa časom zhoršuje. Oznámili to v stredu v spoločnom vyhlásení vrcholní predstavitelia amerických zdravotníckych úradov. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Osem mesiacov po druhej

"Je úplne zrejmé, že ochrana proti infekcii po úvodných dvoch dávkach sa časom začína znižovať. S rastúcim počtom prípadov variantu delta začíname vidieť dôkazy o zníženej ochrane pred miernym a stredne ťažkým priebehom ochorenia," píše sa v spoločnom vyhlásení, ktoré podpísali šéfka amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Rochelle Walenskyová, zástupkyňa Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) Janet Woodcocková, hlavný zdravotnícky poradca Bieleho domu Anthony Fauci a predstavitelia ďalších inštitúcií.

"Na základe nášho najnovšieho hodnotenia by sa súčasná ochrana pred závažným priebehom covidu mohla v nasledujúcich mesiacoch znížiť najmä u tých, ktorí majú oslabenú imunitu, alebo u tých, ktorí boli očkovaní v úvodných fázach vakcinácie," píše sa ďalej v dokumente. Americké úrady chcú začať podávať tretie dávky vakcín od 20. septembra. Nárok na ne budú mať tí občania, ktorí boli úplne zaočkovaní látkami od spoločností Pfizer/BioNTech alebo Moderna pred ôsmimi a viac mesiacmi.

"Posilňovacie dávky" budú pravdepodobne potrebovať aj tí, ktorí boli zaočkovaní vakcínami od firmy Johnson & Johnson. V tomto prípade ale odborníci čakajú na ďalšie dáta. Formálne odporúčanie by mohlo prísť podľa agentúry AP v nasledujúcich týždňoch. Novú očkovaciu stratégiu musia ešte oficiálne odobriť FDA a CDC. Podľa televízie CNBS budú predstavitelia týchto inštitúcií o téme podrobnejšie hovoriť počas stredajšej tlačovej konferencie v Bielom dome. Americký prezident Joe Biden by sa mal k záležitosti vyjadriť po spomínanom brífingu. Novinárom to oznámil Biely dom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok