Čaputová a Heger poďakovali hasičom, ktorí v Grécku bojovali s ohňom. Vyznamenali ich medailami

TA3 TASR
18.8.2021 10:36

Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Eduard Heger (OĽANO) poďakovali slovenským hasičom, ktorí v uplynulých dňoch pomáhali s hasením požiarov v Grécku. Štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Vendelín Leitner vyzdvihol okrem práce hasičov aj veľkosť výpravy. Hasičov ocenili ďakovnými listami, pamätnými medailami ministra vnútra a finančnou odmenou.

"Prišiel som v mene všetkých občanov Slovenskej republiky privítať slovenských hrdinov, ktorí svojou pokorou, odvahou a vysokou profesionalitou predstavili Slovensko vo svete v tom najlepšom svetle," vyhlásil predseda vlády. Hasiči podľa neho zožali veľkú slávu a ukázali SR ako krajinu, ktorá je ochotná pomôcť.

Premiér zároveň hasičov poprosil, aby hovorili o svojich skúsenostiach aj v súvislosti s následkami, ktoré mali požiare na životné prostredie. Pripomenul dôležitosť ochrany prírody.

Pocit jednoty v ťažkých časoch

Títo ľudia odviedli kus profesionálnej práce, keď zachraňovali ľudské životy pri ničivom požiari v Grécku. Zároveň prejavili kus osobnej odvahy, solidarity, spolupráce,“ zhodnotila prezidentka. Pripomenula, že obrázky slovenských hasičov prinášali aj svetové médiá. „Myslím, že v týchto ťažkých časoch sme pocítili spojenie, pocit jednoty,“ uviedla. Poďakovala tiež hasičom, ktorí v týchto dňoch zasahujú na Slovensku v súvislosti s následkami búrok.

Veliteľ Modulu pozemného hasenia lesných požiarov Peter Kovalík si z rúk prezidentky prevzal ďakovnú medailu. „Som šťastný, že dnes tu všetci 75 s hrdosťou stojíme,“ skonštatoval v príhovore. Ako doplnil pre médiá, priebeh zásahu v Grécku predstavoval niečo, s čím sa hasiči ešte nestretli. „Vybojovali sme boj s ohňom, ale aj s mnohými ostatnými živlami a so všetkými udalosťami, ktoré okolo nás prebiehali,“ načrtol. Poukázal na nové prostredie a potrebu komunikácie s inými tímami. Vyzdvihol tiež reakcie Grékov. Ako poznamenal, ich podporu vnímali od prvého dňa.

Slovensko vyslalo do Grécka tím 75 hasičov s 30 kusmi techniky. Pomáhali tam zvládať rozsiahle požiare. Vyše týždňa zasahovali na gréckom ostrove Evia. Išlo o členov Modulu pozemného hasenia lesných požiarov, v zahraničí boli v ostrom nasadení po prvý raz. Slovensko vyslaním pomoci reagovalo na grécku žiadosť o pomoc prostredníctvom mechanizmu Európskej únie pre civilnú ochranu.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok