USA evakuovali z Kábulu doteraz 3200 ľudí, na evakuáciu čaká 11-tisíc

TA3 TASR
18.8.2021 07:17

Americká armáda evakuovala z Afganistanu doteraz 3200 ľudí, pričom 1100 z nich v utorok, uviedol pre agentúru AFP predstaviteľ Bieleho domu.

"Lietadlá americkej armády dnes na 13-tich letoch evakuovali približne 1100 amerických občanov, ľudí s trvalým pobytom v USA a ich rodinný príslušníkov," uviedol predstaviteľ Bieleho domu, ktorý si neželal byť menovaný. Washington očakáva, že v nasledujúcich dňoch sa bude denný počet ľudí, ktorí z Kábulu odletia do USA, zvyšovať.

Plánujú zvýšiť frekvenciu letov 

Biely dom skôr v utorok informoval, že v Afganistane sa nachádza 11.000 amerických občanov, z ktorých väčšina čaká na evakuáciu. Washington chce odsun svojich občanov dokončiť do 31. augusta. V tejto súvislosti Pentagón plánuje zvýšiť frekvenciu letov svojich obrovských transportných lietadiel C-17 z Kábulu na možno až dve desiatky denne.

Napriek medializovaným správam, že sa niektorí ľudia, ktorí sa pokúšajú utiecť z krajiny stali obeťami násilia zo strany Talibanu sa podľa poradcu prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana "veľkému počtu" osôb podarilo dostať sa na letisko. "Taliban nás informoval, že je pripravený zaistiť bezpečný prechod civilistov na letisko," povedal podľa agentúry AFP Sullivan novinárom v Bielom dome.

Taktiež uviedol, že USA sa s Talibanom "rozprávajú" aj o harmonograme odsunu tisícov amerických občanov a Afgancov, ktorí z krajiny unikajú na amerických vojenských lietadlách.

Bojovníci Talibanu obsadili v nedeľu afganské hlavné mesto Kábul prekvapujúco ľahko a zvrhli vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a alianciou NATO. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol z krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok