Hrozí renesancia al-Káidy? Vzťahy s Talibanom sú stále silné, len menej viditeľné

TA3 ČTK
18.8.2021 06:00

Pred 20 rokmi bol Taliban vyhnaný z Kábulu za to, že nechal al-Káidu pripraviť útoky z 11. septembra. Tentokrát by mali byť predstavitelia hnutia opatrnejší, hoci ich vzťahy s ústredím džihádistov zostávajú veľmi blízke, píše AFP.

Vzťahy medzi Talibanom a Al-Kádiou sú stále silné, len menej viditeľné
TASR/AP

Noví vodcovia Afganistanu v priebehu vyjednávaní s Američanmi sľúbili, že nebudú chrániť bojovníkov al-Káidy, založenej Usámom bin Ládinom, ktorý stojí za najväčším atentátom, aký bol kedy spáchaný na západnú mocnosť. Tento sľub už ale dnes nepôsobí vôbec presvedčivo. 

Ako bratia alebo bratranci

"Talibanci nikdy neboli úprimní vo vyjadreniach o prerušení vzťahov s al-Káidou a my sme im nikdy nemali veriť," je presvedčený Michael Rubin, bývalý funkcionár Pentagonu a dnes člen tímu konzervatívneho výskumného ústavu American Enterprise Institute. "Nehovoríme o dvoch vojenských skupinách, ktoré pretrhli väzby, ale skôr o dvoch bratroch alebo bratrancoch," dodáva Rubin.

"Prítomnosť Spojených štátov a NATO znežmonila al-Káide používať Afganistan ako svoju základňu. Nemohla tu otvorene operovať," uviedol Rubin, podľa ktorého je to teraz inak.

Vzťahy oboch týchto vetiev ultraradikálneho islamizmu sa navyše môžu oprieť o vzájomne blízke vzťahy v minulosti. Otcovia dvoch hlavných predstaviteľov Talibanu, Siradžuddína Hakkáního a mullu Jakúba, boli naviazaní na bin Ládina. Vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda si vyslúžil chválu od šéfa Al-Káidy Egypťana Ajmána Zavahrího, ktorý Achúndzádu v roku 2016 pri jeho menovaní nazval "emirom veriacich"

Edmin Fitton-Brown, koordinátor skupiny Spojených národov, ktorá monitoruje činnosť Islamského štátu, al-Káidy a Talibanu, prišiel vo februári k rovnakému záveru. "Domnievame sa, že najvyššie vedenie al-Káidy je stále pod odchranou talibancov," uviedol v rozhovore pre americkú stanicu NBC.

Útok na Dvojičky TASR

Al-Káida prešla premenou

Presný charakter ich vzťahov v nadchádzajúcich mesiacov ešte nie je jasný. Talibanci si nemôžu dovoliť rovnakú chybu ako urobili pred 20 rokmi, vystavili by sa tým riziku razantnej násilnej odpovede Západu a mohli by tým spáliť mosty s Čínou a s Ruskom, ktoré zrejme čoskoro uznajú nový režim.

Organizácia založená Usámom bin Ládinom prešla za uplynulé dve desaťročia tiež výraznou premenou. Je veľmi decentralizovaná, rozptýlila sa do mnohých krajín po celom svete, od Afriky, cez Blízky východ po juhovýchodnú Áziu. Centrála organizácie za to síce zaplatila oslabením vlastnej autority, organizácia však získala na flexibilite a odolnosti.

Jej prítomnosť v Afganistane bude jednoznačne viac tajná a menej oficiálna, predpovedá Iračan Ajmán Džavád Tamímí, člen výskumného tímu na Univerzite Georgea Washingtona. "Nemyslím si, že ich talibanci nechajú založiť výcvikové tábory, ktoré by bolo možné identifikovať zvonka a mohli by sa stať terčom bombardovania," dodáva. 

Zvolia podobnú politiku ako Irán?

Noví velitelia Kábulu by podľa neho mohli chcieť použiť podobnú politiku, z akej je obviňovaný Teherán - "držať vedenie al-Káidy pod dohľadom v strážených rezidenciách, ale ponechať im istú mieru slobody, aby mohli komunikovať so svojimi bunkami v zahraničí".

"Rýchlosť s akou Taliban zmietol niekdajšiu afganskú moc svedčí prinajmenšom o jeho sile tvárou v tvár bývalému afganskému režimu, ale tiež o neschopnosti Západu dobre čítať a interpretovať tamojšie dianie. Je možné preto predpokladať, že rovnaké problémy bude mať Západ aj pri plánovaní zásahu proti al-Káide," domnieva sa Rubin.

"Pozrite sa, čo CIA nepostrehla: Taliban spustil rokovanie s miestnymi predstaviteľmi, aby zaistil jeho priebeh, a (...) rozmiestnil svoje jednotky po celej krajine, aby pripravili útoky v každom provinčnom hlavnom meste," uviedol Rubin. 

V celej krajine začnú platiť nové pravidlá. Organizácia, ktorá stojí za útokmi z 11. septembra 2001, a ktorú odborníci považujú za aktuálne neschopnú masívne zasiahnuť Západ, môže opäť snívať o vlastnej renesancii.

"To, čo sa deje v Afganistane, je jasné a hlasné víťazstvo al-Káidy," tvrdí rozhodne Colin Clarke, riaditeľ výskumného centra Soufan Center v New Yorku. "Je to udalosť, ktorú môže (al-Káida) využiť k verbovaniu nových členov a vytvoreniu dynamiky, ktorá chýba od úmrtia bin Ládina" v roku 2011.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok