Ako bude vyzerať Afganistan pod vládou Talibanu? Indície vytvárajú ponurý obraz

TA3/zk
17.8.2021 08:00

Koncom roku 2001 sa v horách na západe afganského Maidan Shahr ozývali posledné výbuchy, pričom sa niekoľko posledných bojovníkov Talibanu snažilo odolávať bombardovaniu amerických a spojeneckých vojsk. Po nich odrazu ostalo na bojisku ticho.

Ako bude vyzerať Afganistan pod vládou Talibanu? Indície vytvárajú ponurý obraz
TASR/AP

Dlhé kolóny bojovníkov s čiernymi turbanmi začali pokojne kráčať smerom k svojim nepriateľom. Keď sa ich spýtali, čo sa stalo, bez hanby priznali, že „otočili svoje turbany“. Ich vodcovia sa totiž rozhodli, že radšej budú na víťaznej strane, ako by mali zomrieť nezmyselnou smrťou, píše CNN.

To však neznamená, že vzdali svojej interpretácie islamu, ktorá im pomohla dostať sa k moci v roku 1996. Ideológia rástla medzi študentmi islamských škôl, Talibmi, väčšinou v exile v Pakistane. Financovaní boli dobre zo zdrojov z Arabského zálivu a tiež mecenášmi z Pakistanu. A tak pretavili svoju verziu islamu až do kultu.

Ľudia utekajú z Afganistanu po tom, ako sa Talibanu podarilo získať väčšinu územia. TASR/AP

Slabá a skorumpovaná vláda

Afganistan bol zmietaný korupciou a nenávisťou, preto mnohí v Kandaháre považovali tento kult za drsnú alternatívu k hrôze, ktorú prežili. Taliban povstal v ich srdci v roku 1994 a za dva roky sa mu podarilo ovládnuť veľkú časť zvyšku krajiny a prevziať moc. A teraz, po 25 rokoch, to urobili znovu.

Afganská vláda bola podľa CNN vždy slabá a skorumpovaná, závislá od zahraničných síl. Keď teda začiatkom tohto roka opustili afganskú národnú armádu Spojené štáty americké a ich spojenci, bolo jedinou otázkou, kedy jej velitelia opäť „otočia svoje turbany“.

Nepriatelia doma aj za hranicami

V roku 2001 sa podarilo zbaviť Taliban moci najmä vďaka tomu, že veľa Afgancov bolo „unavených“ zo stredovekého výkladu práva šaríja, ale tiež ich nahnevalo prekazenie mimoriadne lukratívneho obchodu s ópiom. V hodnote zhruba štyri miliardy dolárov ročne to bol, a aj je, hlavný exportný artikel Afganistanu. Zapojení doňho boli doslova všetci – súperiaci náčelníci, polícia, milície, pakistanskí špióni, mafia, ale aj kábulská elita.

Tým, že tento obchod Taliban zarazil, si doma vyrobil veľkých nepriateľov. Zvyšok sveta si zasa znepriatelil tým, že poskytol útočisko pre al-Káidu aj po útokoch na Dvojičky z 11. septembra 2001.

Bojovníci islamistického hnutia Taliban obsadili prezidentský palác po odchode afganského prezidenta Ašrafa Ghaního z krajiny. TASR/AP

Taliban však nikdy nemal záujem vyvolať medzinárodný teror. Jeho podpora al-Káide bola založená na spoločnej minulosti. Bin Ládin a jeho spoločníci totiž bojovali po boku Afgancov, ktorí odolali sovietskej okupácii po roku 1979.

Podľa mnohých západných spravodajských zdrojov, hlavným zdrojom financií pre Taliban neboli drogy. Experti a tiež OSN tvrdia, že mali k dispozícii viacero zdrojov, vrátane súkromných darcov z Perzského zálivu, zarábali však aj na nelegálnej ťažbe nerastných surovín či na vyberaní daní v oblastiach, ktoré boli pod ich kontrolou.

Desivá perspektíva pre ženy

Návrat Talibanu k moci je desivou perspektívou aj pre ženy. Keď vládli naposledy, ženy mali zakázané navštevovať školy. Chodili zahalené v burkách, odsúdené na život v domácnosti a považované za majetok mužov. Naopak, počas posledných rokov, mohli ženy v Kábule podnikať, zúčastňovať sa politiky, alebo dokonca viesť ministerstvá. Nie je sa preto čomu čudovať, že liberálni Afganci sa snažia z krajiny dostať.

Ich jedinou nádejou môže byť skutočnosť, že Taliban (zrejme len krátkodobo) môže ponúknuť ústupky v oblasti práv žien a dokonca aj určitú ochranu slobody prejavu. V niektorých provinciách, kde vládli posledných 20 rokov, prispôsobili svoje vzťahy s ľuďmi, umožnili obmedzené práva žien a získali si tiež povesť „správnych súdnych rozhodnutí“, akú centrálny vládny systém nikdy nedosiahol, tvrdí ďalej CNN.

Ženy to zrejme budú mať počas vlády Talibanu ťažké. TASR/AP

Islamský štát nepodporia

Podľa portálu je tiež pravdepodobné, že neponúknu pomoc militantom z Islamského štátu, ktorí do značnej miery nahradili al-Káidu ako vedúcu globálnu značku medzinárodného islamistického terorizmu. Za posledných päť rokov Taliban úspešne potlačil väčšinu pokusov rivalov z ISIS o získanie pozícií.

Kým bola pri moci prozápadná vláda, predstavitelia jej spravodajských služieb upozorňovali na nebezpečenstvo al-Káidy. Existuje však len málo dôkazov o tom, že by jej Taliban ponúkal aktívnu podporu.

Existuje teda viacero dôvodov na predpoklad, že keďže neexistuje podpora medzinárodného teroru a žiadna ideologická podpora nie je ani v samotnom hnutí, nie je obnovenie al-Káidy za Talibanu pravdepodobné. A to aj napriek tomu, že správa OSN prednedávnom varovala, že si tieto dve skupiny ostávajú „blízke“.

Turbany sa dajú obrátiť kedykoľvek

Taliban sa vracia k moci. Vie však, že je to možné len vďaka tomu, že toľko ľudí bolo ochotných „obrátiť svoje turbany“. A tiež je možné kedykoľvek znova otočiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok