V rukách to majú ľudia, hovorí o pandémii premiér. Gröhling naznačil, či hrozí povinné očkovanie učiteľov

TA3
12.8.2021 19:03

Každý občan môže rozhodnúť o tom, ako bude vyzerať nasledujúci školský rok v regióne, uviedol na diskusii TA3 v Lučenci premiér Eduard Heger.

Každý občan Slovenskej republiky môže prispieť k tomu, aby boli školy otvorené. V rukách to majú ľudia, hovorí o budúcom školskom roku a otvorených školách premiér Heger. Ľudí opäť vyzval, aby sa dali zaočkovať proti koronavírusu.

Ako na diskusii na tému Nový školský rok a pandémia v budove historickej radnice uviedol minister školstva Branislav Gröhling, paušalizuje sa, že školy na Slovensku sa "zatvárali ako prvé a otvárali ako posledné". Nehovorí sa však podľa neho o tom, že materské školy a prvý stupeň základných škôl boli "kontinuálne otvorené".

Budú sa zatvárať iba triedy

Rozdiel v porovnaní s predchádzajúcim obdobím je podľa neho viditeľný aj na národnom Covid automate, kde sú v rámci piatich farieb školy v regiónoch otvorené stále. Školy už podľa neho nebudú zatvárať celoplošne z rozhodnutia ministerstva, ale budú sa môcť zatvárať iba triedy. Tie budú zatvárať na základe rozhodnutia regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Minister si myslí, že už nepocítime plošné zatváranie škôl.

Otázka povinného očkovania učiteľov ešte podľa premiéra nie je na stole. Najkôr chce vláda využiť všetky dostupné nástroje, ktoré môžu nezaočkovaných presvedčiť bez povinnosti. 

Ako uviedol minister školstva, zaočkovaných je 66 % všetkých zamestnancov škôl. Dáta o zaočkovanosti učiteľov k dispozícii nemajú. Pri tom, ako narastajú čísla infikovaných v niektorých regiónoch, je podľa neho jasné, že na konci septembra alebo na začiatku októbra budú triedy, ktoré budú prechádzať na dištančné vzdelávanie.

"Toto by si mal uvedomiť každý jeden učiteľ, každý jeden rodič, a pozrieť sa na to, či aj on nebude čiastočne zodpovedný za to, že nebudú môcť deti chodiť do školy," uviedol s tým, že to treba jasne povedať, aj keď ráta s negatívnou kritikou.

Odporcovia očkovania sú i medzi učiteľmi

Uviedol tiež, že prepúšťanie nezaočkovaných učiteľov nehrozí. Povedal však, že sa diskusii o tejto téme v budúcnosti nevyhnú.

Ako povedala riaditeľka Základnej školy M. R. Štefánika Gabriela Aláčová, sama chcela byť vzorom v očkovaní. Podľa jej slov majú na škole 80 % zamestnancov zaočkovaných. Zvyšok zamestnancov - odborní, pedagogickí alebo iní, sú špecifická skupina, ktorá nie je o očkovaní presvedčená alebo je apriori proti očkovaniu, alebo má na nezaočkovanie zdravotné dôvody. "Aj v pedagogických zboroch sú odporcovia očkovania," podotkla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok