Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír prišiel na výsluch

TA3 TASR
17.8.2021 10:46

Podľa informácií Televízie TA3 bol výsluch bývalého ministra financií Petra Kažimíra naplánovaný v utorok o 11:30 hod. Guvernér NBS má podľa našich informácií vypovedať v súvislosti s kauzou Mýtnik III.

Do bratislavského sídla Národnej kriminálnej agentúry prišiel vypovedať guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. Na Prezídium Policajného zboru prišiel pred 11.30 h.

Nezúčastňoval som sa na žiadnej trestnej činnosti ani som ju netoleroval a ani som ju nijakým iným spôsobom neprehliadal,“ povedal Kažimír novinárom pri príchode na Prezídium Policajného zboru. Uviedol, že bol predvolaný ako svedok.

Kažimíra vyzval minulý týždeň na odchod z funkcie guvernéra NBS predseda Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO). Dôvodom sú podľa neho informácie o korupcii na Ministerstve financií SR a Finančnej správe SR v čase, keď stál Kažimír na čele rezortu financií. K výzve sa neskôr pridal aj podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga.

"Rozumiem politickému marketingu, ale z podstaty výkonu svojej funkcie nebudem reagovať na politické útoky a výzvy niektorých politikov," reagoval vtedy Kažimír.

Kažimír bol ministrom financií v rokoch 2012 až 2019 v dvoch vládach Roberta Fica (Smer-SD) a tiež vo vláde Petra Pellegriniho (vtedy Smer-SD). Zároveň bol v rokoch 2010 až 2019 podpredsedom strany Smer-SD.

V súvislosti s kauzou Mýtnik III. polícia obvinila dvoch bývalých prezidentov Finančnej správy SR Františka Imreczeho a Lenku Wittenbergerovú, bývalého štátneho tajomníka na ministerstve financií Radka Kuruca a ďalších ľudí. Kuruca vzal v pondelok Najvyšší súd SR do kolúznej väzby. Bývalá prezidentka finančnej správy Wittenbergerová sa k skutku priznala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok