Banská Bystrica vyhlásila mimoriadnu situáciu. Smršť v meste rozmetala stánky a ničila strechy

TA3 TASR
17.8.2021 10:14

Banská Bystrica vyhlásila mimoriadnu situáciu. Počas noci z pondelka na utorok sa mestom prehnal silný vietor spojený s dažďom a krupobitím, ktorý spôsobil v meste veľké škody.

Najhoršia situácia bola pri nemocnici

Od skorých ranných hodín sú v teréne všetky záchranné zložky, ktoré mapujú situáciu a pomáhajú obyvateľom pri odstraňovaní vzniknutých škôd. Informovala o tom Dominika Grešková z kancelárie primátora.

„Týka sa to najmä vyvrátených stromov, zlámaných konárov a strhnutých striech z rodinných domov. Samospráva v spolupráci s mestskou políciou, Hasičským a záchranným zborom a mestskými dodávateľskými spoločnosťami intenzívne komunikujú, prijímajú podnety a pomáhajú vo všetkých mestských častiach,“ konštatovala Grešková. Veľa stromov popadalo na cesty a železničnú trať a poškodili autá.  Výčiny počasia si odniesli aj strechy niektorých domov či materskej škôlky. Na Námestí SNP a v okolí rozmetalo letné terasy, prístrešky i stánky.

Najhoršia situácia bola pri Rooseveltovej nemocnici, kde už ZAaRES uvoľnil troleje a postupne sa začína s potrebnými opravami, ale aj na sídlisku Fončorda, v Sásovej či Podlaviciach, kde strhlo viacero striech z rodinných domov.

Hlavné tepny sú priechodné

„V súčasnosti sú spriechodnené všetky hlavné tepny. Mesto má k dispozícii plachty na prekrytie domov a spolu s hasičmi zabezpečuje výškovú techniku a plošiny potrebné na pomoc obyvateľom rodinných domov, najmä v Podlaviciach a v Sásovej,“ zdôraznila Grešková.

„V teréne sú desiatky zamestnancov mesta, mestských spoločností a dobrovoľníkov, ktorí operatívne reagujú a vykonávajú potrebné pomocné práce. Usilujeme sa postupovať systematicky a vzhľadom na zlepšujúce sa počasie verím, že sa situácia ustáli. Banskobystričania si vždy vedeli pomôcť, a preto prosím obyvateľov, ktorí majú tú možnosť, aby aj tentoraz prejavili spolupatričnosť a podali pomocnú ruku svojim susedom a známym, ktorým nočná búrka zničila majetok alebo sa momentálne v čase dovolenkového obdobia nachádzajú mimo svojho bydliska,“ reagoval po zasadnutí krízového štábu mesta primátor Ján Nosko.

Všetky vzniknuté škody môžu obyvatelia nahlasovať na linku 159, na ktorej polícia zaznamenáva podnety a postupne zabezpečuje ich riešenie. Vyvrátené, zlomené či poškodené stromy je možné nahlásiť priamo ZAaRES-u na e-mail: sekretariat@zaaresbb.sk.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok