Turecko začalo stavať múr proti utečencom z Afganistanu, mal by byť dlhý až 295 kilometrov

TA3 TASR
17.8.2021 09:50

Turecko začalo na hraniciach s Iránom stavať betónový múr, ktorý má zabrániť prílevu utečencov z Afganistanu po tom, čo tam moc prebralo militantné hnutie Taliban. Informovala o tom v utorok agentúra AFP na svojom účte na Twitteri.

Turecko začala stavať múr proti prílevu migrantov z Afganistanu
TASR/AP

Momentálne Turecko buduje päťkilometrový úsek tejto pohraničnej bariéry, avšak celkovo plánuje postaviť až 295 kilometrov dlhý múr. Jeho súčasťou majú byť podľa AFP i ostnaté drôty a zákopy.

Turecký minister obrany Hulusi Akar pre denník Hürriyet uviedol, že bariéra je už z veľkej časti hotová. "Vykopaných bolo takmer 150 kilometrov. Posilnili sme i základne na hraniciach," priblížil Akar. "Zintenzívňujeme práce, naše hranice budú nepriechodné," zdôraznil turecký politik.

Bojovníci Talibanu obsadili v nedeľu afganské hlavné mesto Kábul prekvapujúcu ľahko a zvrhli vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a NATO. Náhla zmena situácie vyvolala paniku medzi Afgancami, ktorí sa masovo snažia dostať z vlasti.

Turecko podobne ako iné krajiny vyslalo do Afganistanu letecký špeciál, ktorý v pondelok do Ankary dopravil 324 tureckých občanov pracujúcich v Kábule. Minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v tejto súvislosti dodal, že Ankara je, čo sa týka evakuácie svojich občanov, v kontakte s veľvyslanectvom v afganskej metropole. O možnosti evakuácie už upovedomili zhruba 1500 Turkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok