Momentálne sa banky predbiehajú v tom, ktorá klientovi poskytne lepšie podmienky, tvrdia odborníci

TA3 TASR
16.8.2021 19:44

Hoci podmienky na získanie hypotéky sa z roka na rok sprísňujú, Slováci sú v zadlžovaní sa pri zaobstaraní bývania stále pri chuti. Ako vyplýva zo štatistík spoločnosti Universal maklérsky dom, najviac žiadostí o úver je v rozmedzí 100.000 až 150.000 eur.

ECB Európska centrálna banka 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Evidujeme však aj veľké množstvo žiadostí o úvery v objeme 200.000 eur a viac. Pokiaľ klient spĺňa podmienku maximálneho veku žiadateľa o úver, tak si spravidla vyberá najdlhšiu možnú dobu splatnosti, a teda 30, prípadne, ak je možné, tak aj 40 rokov," spresnil junior garant pre sporenie a úvery Marek Sokol. Najčastejšími žiadateľmi sú aj vzhľadom na podmienky ľudia zamestnaní na trvalý pracovný pomer, ktorí dosahujú príjem zo závislej činnosti.

Hoci v najväčšej miere klienti žiadajú o úver z dôvodu kúpy nehnuteľnosti, prípadne na jej rekonštrukciu, sú tiež prípady, kedy využijú možnosť tzv. bezúčelového úveru a peniaze investujú inam. "Momentálne je taká doba, kedy sa banky v rámci jednotlivých kampaní predbiehajú v tom, ktorá klientovi poskytne lepšie podmienky," skonštatoval Sokol. Enormný záujem je podľa neho o refinancovanie. Najčastejším dôvodom refinacovania je zníženie mesačnej splátky, konsolidácia, teda spojenie hypotekárneho úveru spolu so spotrebným úverom či úvermi, alebo navýšenie úveru.

Častým dôvodom je aj zámer navýšiť úver. "Pokiaľ je žiadosť o väčšie navýšenie ako 5 %, resp. 2000 eur, čo sú podmienky pre tzv. čisté refinancovanie, klient si musí vybrať banku, ktorá mu takéto navýšenie bude akceptovať, nakoľko v tomto prípade sú podmienky prísnejšie," upozornil Sokol. Chybou podľa neho je, že si žiadatelia nedávajú pozor aj na iné parametre, ako len úroková sadzba. Treba si spočítať napríklad aj poplatky za vedenie účtu, prípadne ďalšie poplatky, aby sa nestalo, že klient síce bude mať nižšiu úrokovú sadzbu, no v konečnom dôsledku zaplatí i tak viac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok