Nebezpečné dámske kabelky: Okrem drobností si v nich nosíme aj tieto baktérie

TA3/zm
17.8.2021 16:00

Diár, rúž, mobil a množstvo iných drobností skrývajú ženské kabelky. A okrem toho si v nich nosíme aj veľa baktérii, ukázal výskum. Aké nástrahy na náš číhajú v dámskych taškách?

Nebezpečné dámske kabelky: Okrem drobností si v nich nosíme aj tieto baktérie
Pexels/Artem Beliaikin

Vytiahnete mobil z kabelky, položíte ho na stôl v reštaurácii, alebo ešte lepšie, zoberiete ho so sebou na toaletu, a potom putuje zase do tašky. To je jedno z najjednoduchších vysvetlení, ako putujú baktérie do útrob ženských kabeliek.

Štúdia, ktorú zverejnil denník Daily Mail skúmala, čo všetko sa nachádza v našich kabelkách, ale nie voľným okom, skôr neviditeľne v podobe baktérii. Obsah nám je každej dobre známy, čo sa vecí týka. Ale drobné parazity sú iná vec.

Výtery z kabelky

Hoci sa výskum nekonal u nás, ale v Británii, predpokladáme, že výsledky by boli približne rovnaké. Jednotlivé veci, ktoré si v taške prenášame, vykladáme i mimo nej. Tak sa na drobnosti nachytajú rôzne mikroorganizmy a putujú naspäť do kabeliek, ktoré, povedzme si pravdu, veľmi často nečistíme.

Bez ohľadu na to, či máme vnútro tašky látkové alebo kožené, ako často si dáte tú námahu, aby ste futro vyčistili? Málokedy a málokto. Úprimne, v niektorých prípadoch sa čistenie nekoná vlastne nikdy.

A tak výskum pozostával z výterov kabeliek, v ktorých vedci našli kadečo. Tak napríklad baktérie E.coli, rôznych streptokokov, ale napríklad aj ľudských či zvieracích exkrementov.

Živná pôda

Okrem prístupu ku kabelkám, ktorý prakticky predstavuje nulovú dezinfekciu a hygienu, sa baktériám vo vnútri tašiek darí i preto, že je v nich tmavo a teplo. Ideálna pôda pre život aj tých najmenších parazitov.

Ale čo s tým robiť? V prvom rade myslieť na to, že aj kabelky je potrebné čistiť, raz za čas vytriasť, preprať futro alebo aspoň ho prebehnúť dezinfekčným vlhčeným obrúskom.

Rovnako to platí aj pre veci, ktoré v taške bežne nosíme. Naučme sa pravidene si čisti mobil alebo peňaženku. Dotýkajú sa rôznych miest, a keby aj nezanechávali stopy v našich kabelkách, dotýkajú sa kade tade našej pokožky.       

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok