Zázrak, že sa im podarilo vyštartovať. Lietadlo s evakuovanými Čechmi sa vrátilo z Kábulu

TA3 TASR
16.8.2021 07:44

Lietadlo s evakuovanými 46 českými občanmi a ich afganskými spolupracovníkmi, ktoré odštartovalo v nedeľu pred polnocou (SELČ) z medzinárodného letiska v Kábule, pristálo v pondelok ráno na vojenskom letisku v pražských Kbeloch.

Z Kábulu vyštartovali v noci prvé lietadlo s Čechmi
TASR/AP

S odvolaním sa na fotografa denníka Mladá fronta DNES o tom informoval spravodajský portál iDNES.cz. O tomto evakuačnom lete informoval už v nedeľu večer na Twitteri český premiér Andrej Babiš. Bližšie informácie do jeho skončenia však nezverejnil. Vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček uviedol, že vzhľadom na situáciu považuje za zázrak, že sa lietadlu podarilo z Kábulu odštartovať.

Koľko evakuačných letov z Afganistanu česká vláda ešte plánuje, jej predstavitelia štátu neuviedli. Podľa informácií predsedu zahraničného výboru Poslaneckej snemovne Ondřeja Veselého sa záchranná operácia týka necelej stovky osôb.

V posledných dňoch je v súvislosti so situáciou v Afganistane vláda ČR terčom kritiky za pomalú reakciu. Kritici tiež poukazujú na to, že pomoc sa netýka všetkých afganských tlmočníkov. Zástupcovia vlády však kritiku odmietajú, píše iDNES.cz. K evakuácii svojich diplomatov a spolupracovníkov pristúpili aj ďalšie krajiny po tom, čo sa v Afganistane rapídne zhoršila bezpečnostná situácia a militantné hnutie Taliban prakticky ovládlo celú krajinu vrátane metropoly Kábul.

Radikálne islamistické hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu bez boja obsadilo kľúčové mesto Džalalabad a vstúpilo do metropoly Kábul, kde podľa záberov televízie al-Džazíra jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác. Do neho vstúpili po tom, ako afganský prezident Ašraf Ghaní opustil hlavné mesto krajiny. 

Podľa najnovších informácií sa prezident spolu so svojou manželkou, šéfom svojej kancelárie a poradcom pre národnú bezpečnosť nachádza v hlavnom meste Uzbekistanu Taškent. Predtým sa objavili správy, že odcestoval do Tadžikistanu. Samotný Ghaní nespresnil, kde sa momentálne nachádza. Z Kábulu sa momentálne snažia dostať tisícky ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok