Taliban ohlásil víťazstvo z prezidentského paláca v Kábule

TA3 TASR
15.8.2021 23:50

Víťazstvo nad afganskou vládou vyhlásili v nedeľu z prezidentského paláca v Kábule desiatky bojovníkov islamistického hnutia Taliban. Zábery z tlačovej konferencie odvysielala televízia al-Džazíra.

Taliban ohlásil víťazstvo z prezidentského paláca v Kábule
TASR/AP (ilu)

Pokojné odovzdávanie vládnych zariadení

"Naša krajina bola oslobodená a mudžahedíni v Afganistane zvíťazili," povedal katarskej stanici jeden z militantov priamo v budove dobytého paláca. Členovia Talibanu novinárom počas prehliadky paláca ukazovali svoje zbrane, píše agentúra AFP.

"Zaistenie Kábulu je ohromnou zodpovednosťou. Je to iné mesto než aké sme tu zanechali pred 20 rokmi," uviedol jeden z členov Talibanu. Bezpečnostný predstaviteľ tohto hnutia poznamenal, že prevzatie paláca nesprevádzalo "nijaké krviprelievanie". Dodal, že "v krajine prebieha pokojné odovzdanie vládnych zariadení". Do Kábulu má prísť i šéf Talibanu po tom, čo sa zlepší bezpečnostná situácia.

Hovorca Talibanu a vyjednávač Suhajl Šáhín pre agentúru AP uviedol, že hnutie vedie rozhovory zamerané na sformovanie "otvorenej, inkluzívnej islamskej vlády" v Afganistane. Jeden z príslušníkov Talibanu predtým avizoval, že z prezidentského paláca chcú vyhlásiť Islamský emirát Afganistan, avšak zatiaľ sa tak nestalo.

Prezidentský palác sa nachádza v prísne stráženej zóne v centre Kábulu, kde sídli i oficiálna rezidencia prezidenta či úrad poradcu národnej bezpečnosti.

Garantujú bezpečnosť

Len niekoľko hodín pred vstupom Talibancov do paláca prezident Ašraf Ghaní z krajiny utiekol. Chcel tak podľa vlastných slov zabrániť krviprelievaniu. Al-Džazíra, na ktorú sa odvoláva agentúra Reuters, najnovšie priniesla informáciu, že prezident sa spolu so svojou manželkou, šéfom svojej kancelárie a poradcom pre národnú bezpečnosť nachádza v hlavnom meste Uzbekistanu Taškent. Predtým sa objavili správy, že odcestoval do Tadžikistanu. Samotný Ghaní nespresnil, kde sa momentálne nachádza.

Agentúra TASS citovala z vyhlásenia hovorcu Talibanu na Twitteri Zabíhulláha Mudžáhida, podľa ktorého cudzincom v krajine nehrozí nebezpečenstvo. "Garantujeme bezpečnosť všetkým veľvyslanectvám, diplomatickým misiám a cudzincom v Kábule. Všetci, čo sú v súčasnosti v Kábule by mali vedieť, že nie sú v ohrození," napísal hovorca militantnej skupiny.

Kábul bol posledným veľkým mestom, ktoré mala pod kontrolou afganská vláda po tom, čo Taliban predtým v nedeľu dobyl Džalálábád , hlavné mesto provincie Nangarhár na východe krajiny, pripomína agentúra DPA. Za posledný týždeň a pol Taliban obsadil takmer všetky provinčné hlavné mestá krajiny, pričom mnohé z nich sa vzdali bez boja. Dovedna má hnutie pod kontrolou najmenej 25 provinčných metropol z dovedna 34 provincií. Všetky tieto mestá sa im podarilo dobyť v priebehu desiatich dní.

Po obsadení Džalálábádu sa bojovníci Talibanu zhromaždili na predmestí Kábulu. Najprv však dostali príkaz do mesta nevstúpiť, čo sa neskôr zmenilo po tom, čo tamojší policajti a iné bezpečnostné zložky opustili svoje pozície. Taliban argumentoval tým, že musí zaistiť bezpečnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok