Taliban chce údajne vyhlásiť Islamský emirát Afganistan

TA3 TASR
15.8.2021 20:02

Militantné hnutie Taliban chce čoskoro z prezidentského paláca v afganskej metropole Kábul vyhlásiť Islamský emirát Afganistan. Uviedol to v nedeľu pod podmienkou anonymity jeden z predstaviteľov Talibanu, píše agentúra AP.

Taliban tvrdí, že z Afganistanu sa nestane základňa pre útoky voči ostatným krajinám
TASR/AP

Islamský emirát Afganistan je názov, ktorým sa vo svojich vyhláseniach označuje samotné hnutie Taliban. Týmto názvom sa pritom označoval Afganistan za vlády talibanského islamistického režimu v rokoch 1996-2001.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch vysokopostavených veliteľov Talibanu predtým informovala, že militanti z tohto hnutia prenikli do prezidentského paláca v Kábule a prevzali nad ním kontrolu. Miestna vláda to však zatiaľ nepotvrdila.

Streľba na letisku

Medzičasom prichádzajú z Kábulu správy o streľbe na medzinárodnom letisku. Americké veľvyslanectvo v tejto súvislosti kompletne pozastavilo činnosť a vyzvalo občanov USA, aby sa ukryli na bezpečnom mieste. Bezpečnostná situácia v Kábule sa "rýchlo mení, vrátane letiska", uvádza sa na webstránke ambasády Spojených štátov.

Po tom, čo Taliban obsadil väčšinu krajiny a v nedeľu prenikol i do afganskej metropoly, prebiehajú evakuácie pracovníkov ambasád mnohých krajín vrátane USA, Británie, Nemecka, Francúzska či Kanady.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg na Twitteri v tejto súvislosti uviedol, že "NATO pomáha udržať letisko v Kábule otvorené a umožniť koordinované evakuácie". Dodal, že o situácii v Afganistane hovoril s britským premiérom Borisom Johnsonom a ministrami zahraničných vecí Kanady, Dánska a Holandska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok