Taliban je v Kábule. V meste je chaos, o útek sa snažia tisíce ľudí

TA3 TASR ČTK
15.8.2021 10:44

Islamisti z hnutia Taliban vstúpili do Kábulu, s odvolaním sa na afganské ministerstvo vnútra o tom informovala agentúra Reuters. Z mesta sa na poslednú chvíľu snažia utiecť tisíce ľudí.

Podľa spravodajcov zahraničných médií panuje v meste chaos, ľudia sa hromadia pri bankách, aby si vybrali úspory. Dlhé rady sa tvoria aj pred veľvyslanectvami západných krajín, kde sa ľudia snažia získať víza, aby mohli vycestovať. Zástupca Talibanu uviedol, že bojovníci majú rozkaz, aby sa vyvarovali násiliu a umožnili odísť z mesta všetkým, ktorí chcú.

Ambasády naďalej pokračujú v evakuácii svojich pracovníkov a odvážajú ich na letisko v Kábule. Zástupca NATO uviedol, že pracovníci misie Európskej únie boli presunutí na neupresnené bezpečné miesto. Evakuujú aj sídla afganských vládnych úradníkov.

Úrad afganského prezidenta Ašrafa Ghaního medzitým oznámil, že situácia v Kábule je pod kontrolou a mesto nie je vystavené útoku. Vyplýva to zo stanoviska úradu, ktoré citovala televízia al-Arabíja, píše agentúra Tass. V meste sa podľa AP ozývala sporadická streľba, zatiaľ čo pracovníci v panike utekali z vládnych úradov a Spojené štáty evakuovali svoje veľvyslanectvo. 

AFP dodáva, že Ghaního vláde zjavne zostalo len málo možností – buď sa pripraví na ťažké boje o Kábul, alebo kapituluje. Taliban je pritom v lepšej pozícii pre prípadné rokovania po tom, ako za desať dní porazil po celej krajine vládne sily i ich spojenecké milície – a len tento víkend obsadil kľúčové mesto Džalalabad na východe a protitalibanskú baštu Mazáre Šaríf na severe.

Militantné hnutie Taliban zatiaľ podľ ajeho hovorcu "čaká na pokojné odovzdanie mesta Kábul" po tom, ako jeho bojovníci vstúpili na predmestia afganskej metropoly, uviedol v nedeľu hovorca Talibanu. Hovorca Suhajl Šáhín vo vyjadrení pre katarskú televíziu al-Džazíra odmietol poskytnúť bližšie informácie o prípadných rokovaniach medzi Talibanom a vládou, píše agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok