V Turecku sa pri hasení požiaru zrútilo lietadlo. Na palube bolo sedem ľudí

TA3 TASR
14.8.2021 15:53

Hasičské lietadlo zapojené do zneškodňovania lesných požiarov v Turecku sa v sobotu zrútilo v hornatej oblasti Kahramanmaraš na juhu krajiny. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na turecké médiá. Podľa agentúry AFP bolo na palube sedem osôb.

Lietadlo bolo prenajaté z Ruska

K pádu lietadla došlo pri hasení lesného požiaru v regióne Bertiz a príčina nehody zatiaľ nie je známa, informuje súkromná spravodajská agentúra DHA. Na miesto nešťastia boli vyslané pátracie a záchranárske tímy.

Podľa tureckej štátnej tlačovej agentúry Anadolu je lietadlo spájané s generálnym riaditeľstvom tamojších lesov. AP uvádza, že išlo o prenajaté lietadlo z Ruska. K požiaru, na hasení ktorého sa lietadlo podieľalo, došlo keď do stromov udrel blesk, priblížil pre Anadolu guvernér provincie Kahramanmaraš Ömer Faruk Coškun. "Do oblasti sme vyslali lietadlo, avšak prednedávnom sme s ním stratili spojenie a lietadlo sa zrútilo," povedal.

Neprežil nikto

Pád lietadla neprežil nikto z osemčlennej posádky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Pri zrútení lietadla zahynuli piati ruskí vojaci a traja tureckí občania, píšu ruské médiá. Rezort obrany v Moskve dodal, že stroj Beriev Be-200, ktorý si Ankara prenajala od Moskvy, spadol neďaleko juhotureckého mesta Adana okolo 15.30 h SELČ.

Na miesto nešťastia boli vyslané pátracie a záchranárske tímy a mieria tam i zástupcovia ruského konzulátu v Turecku a predstavitelia ruského ministerstva obrany.  

Oheň dovedna zničil zhruba 150-tisíc hektárov pôdy

Od konca júla vypuklo v Turecku takmer 300 požiarov, ktoré zasiahli približne polovicu z 81 provincií krajiny. Oheň spôsobil mimoriadne ťažké škody najmä v pobrežných provinciách Antalya a Mugla. Turecký minister zahraničných vecí Bekir Pakdemirli vo štvrtok uviedol, že za 16 dní hasiči s pomocou vrtuľníkov a lietadiel dostali pod kontrolu 299 požiarov. Lesné požiare si vyžiadali osem obetí na životoch.

 V celom Turecku zničil oheň dovedna zhruba 150.000 hektárov pôdy. Príčina lesných požiarov zostáva naďalej predmetom vyšetrovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok