Požiare naďalej sužujú Taliansko. Hasiči mali stovky výjazdov, horí aj okolie národného parku

TA3 TASR
14.8.2021 13:48

Taliansky požiarny zbor hlásil v sobotu za uplynulých 12 hodín 400 výjazdov v súvislosti s lesnými požiarmi na viacerých miestach krajiny. Informovala o tom agentúra DPA.

Požiare na Sardínii.
TASR/AP

Hlásia aj obete

V juhotalianskom regióne Kalábria je v nasadení päť hasiacich lietadiel v oblasti miest Cosenza a Reggio Calabria. Mnohé požiare tam horia v okolí národného parku Aspromonte. Dosiaľ prišli v Kalábrii o život v dôsledku požiarov štyri osoby.

Požiare postihli i región Kampánia ležiaci severne od Kalábrie, v ktorom sa nachádza i mesto Neapol a sopka Vezuv. Vrtuľník zasahoval v Taurasi v provincii Avellino. Rozsiahlejší lesný požiar sa vyskytol podľa agentúry ANSA na ostrove Ischia, ktorého plamene zasiahli i niekoľko domov. Hasičom sa ho v noci na sobotu podarilo zneškodniť.Uhasený bol do sobotňajšieho rána aj požiar v meste Tivoli ležiacom východne od Ríma, neďaleko ktorého sa nachádzajú pamiatky UNESCO Hadriánova vila či Villa d'Este.

Požiare zhoršujú extrémne horúčavy

Úrad civilnej ochrany vydal na sobotu varovanie pred nebezpečenstvom lesných požiarov v sicílskych provinciách Catania, Caltanissetta a Enna a tiež výstrahu pred extrémnymi horúčavami v oblasti Palerma. Na Sardínii úrady varujú pred extrémnym rizikom vzniku a šírenia požiarov v centre západnej časti ostrova.

Od konca júla požiare zhoršujú pretrvávajúce extrémne horúčavy, ako aj pomerne dlhé obdobie sucha. K zlej situácii podľa úradov zrejme prispeli aj podpaľači.Teploty presahujúce viac ako 35 stupňov Celzia sa aj počas nadchádzajúceho víkendu očakávajú v mnohých častiach Talianska. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva vydalo v súvislosti s nimi tretí, najvyšší stupeň výstrahy pre viacero miest vrátane Ríma, Palerma, Bari, Neapolu, Bolzana či Bologne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok