USA schválili tretiu dávku vakcíny pre ľudí s oslabenou imunitou

TA3 TASR
14.8.2021 07:29

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb schválilo podávanie tretej dávky vakcíny proti covidu pre osoby s oslabenou imunitou. Ľudia majú tretiu dávku vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech alebo Moderna obdržať najskôr 28 dní po podaní druhej dávky.

Záujemcom o Sputnik sa kráti čas, na registráciu majú posledné dni
TASR/Jakub Kotian

Agentúra Reuters k tejto téme dodala, že ak náhodou nebude pôvodná dávka očkovacej látky k dispozícii, osoba môže byť zaočkovaná inou mRNA vakcínou. Podľa CDC nebudú pacienti potrebovať potvrdenie od lekára, že majú oslabenú imunitu aby dostali tretiu dávku. Do ohrozenej skupiny patria zhruba tri percentá dospelej populácie USA.

Podávanie tretej dávky vakcíny proti covidu od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna schválil vo štvrtok aj Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv. "Po dôkladnom preskúmaní dostupných údajov FDA dospel k záveru, že táto malá, zraniteľná skupina obyvateľstva môže ťažiť z tretej dávky vakcíny Pfizer/BioNTech alebo Moderna," uviedla šéfka FDA Janet Woodcocková vo vyhlásení, ktoré zverejnila na sociálnej sieti Twitter.

V USA covidu podľahlo už viac než 619.000 ľudí, pričom počet nových prípadov sa v posledných mesiacoch v dôsledku šírenia variantu delta prudko zvyšuje. Svetová zdravotnícka organizácia minulý týždeň vyzvala na odloženie podávania tretích dávok protikoronavírusových vakcín, aby boli očkovacie látky dostupné aj pre chudobné krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok