Na opravy ciest v Košiciach pôjdu státisíce eur, dôvodom je pápežova návšteva

TA3 TASR
13.8.2021 16:42

Na opravy ciest a komunikácií v súvislosti s návštevou pápeža Františka v Košiciach pôjde viac ako 830 000 eur. Vyplýva to z materiálov, ktoré poskytlo mesto Košice.

Na opravy ciest v Košiciach pôjdu státisíce eur, dôvodom je pápežova návšteva
TASR/AP (ilu)

Na obnovu cesty na letisko je určených zhruba 326 000 eur, oprava prístupovej komunikácie na Luník IX má stáť necelých 180 000 eur, oprava Kostolianskej cesty približne 178 000 eur a na úsek Kavečianskej cesty, po ktorom sa bude delegácia presúvať, pôjde okolo 146 000 eur. „Oprava uvedených úsekov súvisí s požiadavkami organizátorov. Dané sumy vzišli z verejných obstarávaní,“ povedal pre TASR hovorca magistrátu Vladimír Fabian s tým, že náklady mesta by mali byť následne refundované zo strany štátu. Či bude náhrada výdavkov hradená v plnej výške, povedať nevedel.

Pripomenul, že mesto má v súvislosti s návštevou pápeža určený zoznam viacerých úloh a povinností. „Primátor mesta naďalej rokuje s predstaviteľmi vlády, aby mesto dokázalo zabezpečiť všetky potrebné úkony,“ dodal.

Z bezpečnostných dôvodov sa uvažovalo aj o vytvorení únikovej, respektíve druhej prístupovej cesty na sídlisko Luník IX. V rozpočte podľa požiadaviek organizátorov na území mesta na základe zákonných kompetencií však takáto položka nefiguruje. „Policajný zbor bude v rámci plnenia svojich úloh zabezpečovať primerané bezpečnostné opatrenia. V tejto chvíli môžeme verejnosť ubezpečiť, že situáciu dôkladne analyzujeme a vyhodnocujeme prípadné riziká. O podrobnostiach budeme verejnosť včas priebežne informovať,“ uviedla vo svojom stanovisku pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Na zabezpečenie prípravy návštevy pápeža vládny kabinet v utorok (10. 8.) vyčlenil viac než 5,4 milióna eur. Pápež František navštívi Slovensko 12. - 15. septembra. Zavíta do Bratislavy, Prešova, Košíc a Šaštína. V Košiciach bude 14. septembra, kde sa na Luníku IX stretne s rómskou komunitou a následne na Štadióne Lokomotíva aj s mladými.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok