Prestaňte jesť na chvíľu cukor. Vyčistíte pečeň a zvýšite chuť na sex

TA3/bd
12.8.2021 18:30

Všetci vieme, že cukor nie je dobrý spoločník. Bohužiaľ, priemerný Slovák spotrebuje denne asi 20 čajových lyžičiek pridaného cukru. To je viac ako trojnásobok odporúčanej normy. Obmedzenie pridaného cukru (ten, ktorý sa nachádza v sladkých nápojoch a pečive) má pozitívny vplyv prakticky na každú časť vášho tela, od srdca až po postavu.

Prestaňte jesť na chvíľu cukor. Vyčistíte pečeň a zvýšite chuť na sex
Pixabay

Mozog

Keď jete sladkosti, vaše telo uvoľní nával látok zlepšujúcich náladu spolu s dopamínom, ktorý stimuluje centrum odmeňovania vášho mozgu. Inými slovami, spustí sa príjemný pocit. Povedať nie cukru znamená, že nedostanete taký intenzívny prísun, na aký je váš mozog zvyknutý, vďaka čomu budete náladoví a podráždení, čo môže viesť k bolestiam hlavy a silnej nechuti. Zažívate účinky akútneho odvykania, podobne ako niekto, kto prestane fajčiť alebo piť. Tieto nepríjemné pocity trvajú iba týždeň alebo dva.

Cukor spôsobuje v mozgu zápalovú reakciu, ktorá hrá úlohu pri úzkosti a depresii. Po niekoľkých týždňoch bez sladkostí sa váš mozog vráti do normálu a vaša nálada sa vyrovná. Vysoká spotreba cukru ho stimuluje k produkcii väčšieho počtu dopamínových receptorov, čo vedie k väčšej chuti do jedla. Keď obmedzíte príjem cukru, váš mozog vytvára menej receptorov. Tieto neurochemické zmeny vám uľahčia ignorovať nutkanie, keď vidíte niekoho jesť lahodnú pochúťku alebo cítite niečo z vašej obľúbenej pekárne.

Tip: Stres spôsobuje, že cukru je ťažšie odolávať. Odstránenie cukru nielenže zníži poklesy dopamínu a opioidov, čo môže spôsobiť duševný zmätok, ale spôsobuje v mozgu zápalovú reakciu, ktorá hrá úlohu pri úzkosti a depresii.

cukor Pixabay

Srdce a pokožka

Zníženie príjmu cukru znižuje krvný tlak. Navyše, obmedzenie sladkostí môže tiež znížiť riziko srdcových chorôb. Ste náchylní na akné? Inzulín spúšťa aktivitu hormónu so zvýšenou produkciou akné a tvorbou kožného tuku. Keď prestanete jesť veľké množstvo cukru, váš pankreas uvoľní menej inzulínu, čo môže akné obmedziť. 

Menej cukru spomaľuje proces starnutia vašej pokožky. Nadmerné množstvo cukru v krvnom obehu sa viaže na proteíny ako je kolagén a elastín, za vzniku škodlivých nových molekúl. Vek kolagén a elastín poškodzuje, čo vedie k tvorbe vrások a ochabovaniu kože. 

cukor Pixabay

Hmotnosť

Vylúčenie cukru z vašej stravy vám môže pomôcť schudnúť. Obmedzte cukor a pravdepodobne zhodíte aj niekoľko kíl. Keď budete jesť vyváženú stravu, vaše črevo upozorní mozog, keď ste nasýtení. Keď sa chystáte na sladké, tento komunikačný systém sa zrúti. Cukor sa zameriava na centrum potešenia mozgu a núti vás jesť ďalej, aj keď nie ste hladní. Cukor znižuje testosterón a vedie k vyšším hladinám estrogénu, ktorý znižuje svalovú hmotu a zvyšuje brušný tuk. Navyše to má za následok rezistenciu na leptín, čo nás znecitlivie na hormón, ktorý nám hovorí, že sme plní.

Imunitný systém

Štúdie ukázali, že rafinované cukry môžu oslabiť váš imunitný systém dlhé hodiny po konzumácii, znižujú schopnosť vašich bielych krviniek bojovať proti vírusom. Keď teda vylúčite alebo minimalizujete spracovaný cukor, tieto bunky sú pripravené a schopné prijať útočníkov.

Cukor tiež mení váš mikrobióm, ktorý je dôležitou súčasťou obranného systému vášho tela a pomáha prijímať vitamíny a minerály potrebné pre správnu funkciu imunitných buniek. Keď sú naše črevné baktérie nevyvážené, spôsobuje to zápal a vystavuje nás riziku všetkých druhov chronických chorôb. Akonáhle prestaneme jesť cukor, prestaneme kŕmiť niektoré zlé baktérie a huby v čreve, znížime zápal a umožníme prospešným baktériám obnoviť rovnováhu, aby mohli bojovať proti patogénom a absorbovať živiny.

Tip: Odstránenie spracovaného cukru stabilizuje hladiny hormónu kortizolu, ktorý pozitívne ovplyvňuje spánok.

cukor Pixabay

Energia

Pri každom jedle pankreas uvoľní inzulín, ktorý pomáha metabolizovať glukózu z jedla na energiu, ktorá poháňa telo a mozog. Pankreas tiež monitoruje množstvo glukózy v krvi. Ak sú hladiny príliš nízke, vyšle to mozgu správu, že je čas jesť. Ak ste však závislí od cukru, vaše hladiny glukózy skáču ako na horskej dráhe, takže sa strieda eufória s letargiou. Naopak, ak sa budete držať nízkoglykemických potravín, budete mať pomalé a stabilné uvoľňovanie glukózy. Namiesto vysokého cukru budete po celý deň cítiť neustály prúd energie.

cukor Pixabay

Pečeň a obličky

Pravdepodobne viete, že popíjanie alkoholu nerobí vašej pečeni radosť. Zníženie cukru môže tiež obmedziť hromadenie škodlivého tuku v tomto životne dôležitom orgáne. Fruktóza (ktorá sa nachádza takmer vo všetkých druhoch pridaného cukru) sa spracováva v pečeni. Vaša pečeň zvládne skromné množstvo fruktózy, ale obrovské množstvo preťažuje váš systém, ktorý prebytok premieňa na tuk okolo brucha a vnútorných orgánov.

Vyhýbanie sa sladkostiam dramaticky znižuje vaše šance na diabetes 2 typu a súvisiace riziko ochorenia obličiek. Cukor je aj príčinou zlyhania obličiek. Nekontrolovaná vysoká hladina cukru v krvi môže poškodiť cievy obličiek a zničiť ich schopnosť filtrovať krv, čo umožní hromadenie toxínov. To vedie k cukrovke a obezite, ktoré sú hlavným rizikovým faktorom ochorenia obličiek.

INFO: Cukor je hlavným motorom nealkoholického stukovatenia pečene. V niektorých prípadoch sa môže vyvinúť do vážnejšieho stavu a viesť k zápalu, zjazveniu alebo dokonca k cirhóze.

cukor Pixabay

Libido

Ukázalo sa, že váš ranný zvyk na koláčik môže negatívne ovplyvniť vašu chuť na sex. Pohlavné hormóny, zdravá hladina cukru v krvi a inzulínová rovnováha sú dôverne prepojené. Cukor zvyšuje inzulín a vytvára hormonálny dominový efekt. Znižuje testosterón a vedie k vyšším hladinám estrogénu, ktorý môže potlačiť libido. Ste pripravení obmedziť svoj sladký zvyk?

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok