Cukor vás môže dehydratovať, pozor na kolapsové stavy

TA3/bd
5.8.2021 18:00

Cukor vás môže dehydratovať, ak sa vo vašej krvi dostane na veľmi vysoké hladiny. To sa môže stať, ak ste diabetik, užívate určité lieky alebo máte infekciu alebo niektoré orgánové ochorenia. Ak vaše obličky začnú produkovať viac moču, aby sa pokúsili vylúčiť cukor a stratíte veľa tekutín, môže dôjsť k dehydratácii.

Cukor vás môže dehydratovať, pozor na kolapsové stavy
Pixabay

Diabetes

Za normálnych okolností váš pankreas reaguje na vyššie hladiny cukru tým, že produkuje viac inzulínu, hormónu, ktorý umožňuje bunkám vo vašom tele premieňať glukózu v krvi na energiu. To vráti hladinu cukru v krvi do normálu. Pri cukrovke 1. typu pankreas produkuje málo alebo žiadny inzulín. Pri cukrovke typu 2 vaše telo stráca citlivosť na inzulín, aj keď ho produkuje pankreas. Mnoho diabetikov používa nejakú formu inzulínovej terapie, aby sa vyhlo vysokým hladinám cukru.                     

diabetes Pixabay

Trauma alebo choré obličky

Medzi ďalšie príčiny hyperglykémie alebo vysokej hladiny cukru v krvi patrí zranenie alebo fyzická trauma, steroidná terapia alebo nutričná terapia, ktorá obsahuje veľa glukózy. Ak máte ochorenie obličiek, pečene a pankreasu, môže sa u vás vyvinúť aj hyperglykémia. V niektorých prípadoch sa produkcia inzulínu znižuje. V iných pečeň tvorí príliš veľa glukózy. Ak dôjde k hyperglykémii, môže dôjsť k nadmernému močeniu a dehydratácii.

cukor Pixabay

Testy na cukor

Ak máte prejavy cukrovky, lekár vám môže nariadiť rôzne testy na kontrolu hyperglykémie, napríklad testy cukru v krvi, ktoré sa robia pred jedlom a po jedle alebo sa monitorujú v priebehu dvoch alebo viacerých hodín. Pretože cukrovka je už tak bežnou chorobou, bude chcieť pravdepodobne vylúčiť tento stav hneď na začiatku. 

hydratacia Pexels

Príznaky dehydratácie

Medzi príznaky dehydratácie patrí sucho v ústach, znížené močenie, letargia, nízky krvný tlak, zrýchlený pulz, strata pružnosti pokožky a šok. Konzumácia malého množstva tekutín môže byť dostatočná, ak máte iba miernu dehydratáciu. K dispozícii sú aj špeciálne roztoky elektrolytov obsahujúce vyvážené množstvo soli a cukru. Silná dehydratácia môže spôsobiť záchvaty, poškodenie mozgu a dokonca smrť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok